Kanceri i mushkërive – Sëmundja e famshme mund të zbulohet përmes syve

Kanceri i mushkërive – Sëmundja e famshme mund të zbulohet përmes syve

Simptomat e kancerit të mushkërive përfshijnë kollën që nuk largohet, dhimbjen në gjoks dhe vështirësi në frymëmarrje. Por ju gjithashtu mund të jeni në rrezik të tumorit nëse zhvilloni një ndryshim të veçantë në sytë tuaj.

Kanceri i mushkërive është një nga llojet më serioze që duhet diagnostikuar, pasi zakonisht është e vështirë të vërehet derisa të përhapet në pjesë të tjera të trupit.

Por është gjithashtu një nga kanceret më të zakonshme që duhet diagnostikuar në Britani të Madhe, paralajmëron NHS. Shenjat e sëmundjes kanë tendencë të zbulojnë veten sapo kanceri të përhapet përmes mushkërive. Ju mund të jeni në rrezik të sëmundjes nëse vini re se bebëzat në sytë tuaj bëhen më të vogla.

Duke pasur bebëza më të vogla mund të jetë një shenjë paralajmëruese e kancerit të mushkërive, sipas Shoqatës Kanadeze të Kancerit.

Ajo është një shenjë e sindromës Horner, e cila është një grup simptomash të lidhura me kancerin e mushkërive.

Nëse keni simptoma të sindromës Horner, mund të keni një përçarje në rrugën nervore midis trurit dhe fytyrës.

Në këtë rast, kanceri i mushkërive mund të përhapet në nervat e gjetura në krye të mushkërive, paralajmëroi shoqata.

“Kanceri i mushkërive nuk mund të shkaktojë shenja apo simptoma në fazat e hershme të tij,” thotë shoqata kanadeze.

Shenjat dhe simptomat shpesh shfaqen kur tumori rritet dhe shkakton ndryshime në trup, si një kollë apo gulçim.

Bisedoni me mjekun nëse jeni i shqetësuar për shenjat ose simptomat e kancerit të mushkërive.

Parashikimi për kancerin e mushkërive nuk është aq i mirë sa llojet e tjera të kancerit, pasi simptomat janë zakonisht të ndotura vetëm në fazat e mëvonshme.

Rreth një në tre pacientë jetojnë për të paktën një vit pas diagnozës së tyre, ndërsa një në 20 jetojnë për 10 vjet të tjerë.

Rreth 45.000 njerëz janë diagnostikuar me kancer të mushkërive në Britani të Madhe çdo vit.