Kanceri i vezoreve – 5 shenjat më të zakonshme të tumorit vdekjeprurës

Kanceri i vezoreve – 5 shenjat më të zakonshme të tumorit vdekjeprurës

Simptomat e kancerit ovarian mund të jenë të vështira për t’u identifikuar dhe mund të gabohen lehtë për sindromën e zorrëve të irritueshme.

Ju mund të jeni në rrezik të një tumori vdekjeprurës nëse keni ndonjë nga këto shenja paralajmëruese të kancerit.

Kanceri i vezoreve është një nga llojet më të zakonshme të kancerit te femrat, sipas NHS.

Ju mund të jeni në rrezik të kancerit nëse jeni mbi 50-vjeç ose keni një histori familjare të kancerit të vezoreve ose të gjirit. Shenjat paralajmëruese më të shpeshta të kancerit ovarian mund të jenë të lehta për t’u humbur, veçanërisht gjatë fazave të hershme. Duke pasur një stomak të fryrë vazhdimisht mund të jetë një shenjë paralajmëruese e kancerit ovarian, sipas Target Ovarian Cancer.

Ju gjithashtu mund të jeni në rrezik të gjendjes nëse keni dhimbje të vazhdueshme të stomakut.

Por, simptomat e tjera të kancerit ovarian përfshijnë një ndryshim në zakonet tuaja të zorrëve, humbje të pashpjegueshme në peshë, dhimbje prapa dhe gjakderdhje vagjinale.

Nëse keni ndonjë nga këto shenja, duhet të konsultoheni me mjekun për trajtim.

Kanceri i vezoreve është kanceri i gjashtë më i zakonshëm që prek gratë dhe ka më shumë gjasa të zhvillohet në gratë pas menopauzës.

Gratë që nuk kanë pasur fëmijë, janë disa nga pacientët më të rrezikuar.

Tumoret zakonisht zbulohen vetëm kur sëmundja ndodhet në fazat e mëvonshme të saj, kështu që kirurgjia shpesh kërkohet për të trajtuar gjendjen, së bashku me kimioterapinë.

Rreth gjysma e të gjitha grave në Britani të Madhe të cilët janë diagnostikuar me kancer ovarian jetojnë për më shumë se pesë vjet pas diagnozës.

Më shumë se 7,000 njerëz janë diagnostikuar me kancer ovarian në Britani të Madhe çdo vit, sipas Charity Cancer Research UK