Katalonia e Spanjës zhvillon zgjedhjet kryesore mes frikës për COVID-19

Katalonia e Spanjës zhvillon zgjedhjet kryesore mes frikës për COVID-19

Sondazhet janë hapur në Katalonjë për zgjedhjet të lëna në hije nga pandemia e Coronavirusit dhe që Madridi shpreson se do të heqë dorë nga separatistët qeverisës të rajonit më shumë se tre vjet pas një përpjekje të dështuar për t’u shkëputur nga Spanja, transmeton Insajderi.

Nëse zgjedhjet fitohen nga partitë separatiste që janë tani në pushtet në rajon ose një parti tjetër siç është Partia Socialiste e Punëtorëve Spanjoll që udhëheq qeverinë qendrore të Spanjës, nuk ka gjasa të çojë në ndonjë përsëritje të deklaratës kaotike, jetëshkurtër në fund të vitit 2017, raporton Al Jazeera.

Por ai do të jetë ende një sinjal i rëndësishëm i apelit të separatistëve dhe mund të ndikojë në trajektoren politike të lëvizjes pro pavarësisë për vitet që vijnë.

Sondazhet e opinioneve sugjerojnë një pjesëmarrje të ulët, me votuesit të shqetësuar për rrezikun e përhapjes së COVID-19 në qendrat e votimit.

Në zgjedhjet e fundit, të mbajtura muaj pas përpjekjes së dështuar të pavarësisë, një parti qendrore anti-pavarësi u vendos e para, por dy partitë kryesore rivale të separatistëve, Junts per Catalunya (së bashku për Katalonjën) e qendrës së djathtë dhe Esquerra Republicana de Catalunya e krahut të majtë (E Majta Republikane e Katalonjës), e zgjodhi atë për të formuar një qeveri. Tensionet janë rënë ndjeshëm që nga ajo kohë, dhe fushata është përqendruar kryesisht në mënyrën e trajtimit të pandemisë. /Insajderi.com