Këto janë vendet me më së shumti festa zyrtare gjatë vitit, ja ku renditet Kosova

Këto janë vendet me më së shumti festa zyrtare gjatë vitit, ja ku renditet Kosova

Për dallim nga dy shtetet fqinje, Kosova e Shqipëria, Maqedonia e Veriut prin dukshëm me ditët e shpallura si ditë jo pune, për shkak të festave. Maqedonia e Veriut është ndër vendet me numër më të madh të festave dhe ditë jo pune, madje edhe në rajonin më të gjerë.

Sipas ligjit aktual për festat, gjatë këtij viti kalendarik Maqedonia numëron gjithsej 27 festa. Nga to 11 ditë janë ditë jo pune për të gjithë qytetarët. Për dallim nga Maqedonia e Veriut , Shqipëria numëron 14 festa, ndërsa Kosova vetëm 11, transmeton INA.

Festat në Republikën e Maqedonisë së Veriut

Për gjithë qytetarët e Maqedonisë:

1 Janar (e martë) Viti i Ri

7 Janar (e hënë) Dita e parë e Krishtlindjeve Ortodokse

29 Prill (e hënë) Dita e dytë e Pashkëve, dita e dytë sipas kalendarit ortodoks

1 Maj (e mërkurë) Dita e Punëtorëve

24 Maj ( e premte) – Shën “Kirili dhe Metodi”

4 Qershor (e martë) – Festa e Fitër Bajramit

02 Gusht (e premte) Dita e Republikës

08 Shtator (e diel) Dita e Pavarësisë

11 Tetor (e premte) Dita e Kryengritjes Popullore

23 Tetor (e mërkurë) Dita Luftës Revolucionare Maqedonase

08 Dhjetor (e diel) Shën Klimenti i Ohrit, gjegjësisht e hëna 9 dhjetor është ditë jopune

Festat e qytetarëve të përkatësisë fetare ortodokse

6 Janar (e diel) – Festa e Buzmit, para Krishtlindjeve

19 Janar (e shtunë) – Festa e Ujit të Bekuar

26 Prill (e premte)– Festa e Premtja e Madhe

14 Qershor (e premte) – Dita e Shpirtrave

28 Gusht (e mërkurë) – Festa e Zonjës së Madhe (Zonjat)

Festat e qytetarëve të përkatësisë fetare katolike

21 Prill (e diel) – Festa e Pashkëve Katolike

1 Nëntori (e premte) – Festa e të gjithë Shenjtorëve

25 Dhjetori (e martë)– Dita e parë e Krishtlindjeve katolike

Festat e qytetarëve të përkatësisë fetare islame

11 Gusht (e diel)– Festa e Kurban Bajramit-Dita e parë e Kurban Bajramit

Festa për pjesëtarët e popullatës shqiptare në Republikën e Maqedonisë

22 Nëntor (e premte) – Dita e Alfabetit Shqip

Festa për pjesëtarët e popullatës serbe në Republikën e Maqedonisë

27 Janar (e diel) – Festa e “Shën Savës”

Festa për pjesëtarët e popullatës rome në Republikën e Maqedonisë

8 Prilli (e hënë) – Dita Ndërkombëtare e Romëve

Festa për pjesëtarët e popullatës së vllahëve në Republikën e Maqedonisë

23 Maj (e enjte) – Dita Kombëtare e Vllahëve

Festa për pjesëtarët e popullatës hebraike në Republikën e Maqedonisë

9 Nëntor (e mërkurë) – Jom Kipur-dita e parë e festës së Jon Kipurit

Festa për pjesëtarët e popullatës boshnjake në Republikën e Maqedonisë

28 Shtatori (e shtunë) – Dita Ndërkombëtare e Boshnjakëve

Festa për pjesëtarët e popullatës turke në Republikën e Maqedonisë

21 Dhjetori (e shtunë) – Dita e Arsimit në Gjuhën Turke.

Kalendari i festave për vitit 2019 në Republikën e Shqipërisë:

01 janar 2019 – Festat e Vitit të Ri

02 janar 2019 – Festat e Vitit të Ri

14 mars 2019 – Dita e Verës

22 mars 2019 – Dita e Nevruzit

21 prill 2019 – E diela e Pashkëve Katolike

28 prill 2019 – E diela e Pashkëve Ortodokse

01 maj 2019 – Dita Ndërkombëtare e Punëtorëve

05 qershor 2019 – Dita e Bajramit të Madh

12 gusht 2019 – Dita e Kurban Bajramit

05 shtator 2019 – Dita e Shenjtërimit të Shenjt Terezës

28 nëntor 2019 – Dita Flamurit dhe e Pavarësisë

29 nëntor 2019 – Dita e Çlirimit

08 dhjetor 2019 – Dita Kombëtare e Rinisë

25 dhjetor 2019 – Krishtlindjet

Kalendari i festave zyrtare për vitit 2019 në Republikën e Kosovës:

1.) Viti i Ri 2019, e martë 01 janar 2019

2.) Krishtlindjet ortodokse e hënë 07 janar 2019

3.) Dita e Pavarësisë së Republikës së Kosovës e riel 17 shkurt 2019

4.) Dita e Kushtetutës së Republikës së Kosovës e martë 09 prill 2019

5.) Pashkët Katolike e diel 21 prill 2019

6.) Pashkët Ortodokse, e diel, 28 prill 2019

7.) Dita Ndërkombëtare e Punës, e mërkurë 01 maj 2019

8.) Dita e Evropës e enjte 09 maj 2019

9.) Bajrami i Madh, dita e parë e martë 04 qershor 20019

10.) Bajrami i Vogël, dita e parë E diel 11 gusht 2019

11.) Krishtlindjet Katolike, e mërkurë, 25 dhjetor 2019