Kina është duke bërë ‘Diçka afër gjenocidit” në Xinjiang, thotë këshilltari amerikan i sigurisë

Kina është duke bërë ‘Diçka afër gjenocidit” në Xinjiang, thotë këshilltari amerikan i sigurisë

Këshilltari i sigurimit kombëtar të SHBA tha të Premten se Kina po kryente “diçka afër” një gjenocidi me trajtimin e saj ndaj myslimanëve në rajonin e Xinjiang.

“Nëse jo një gjenocid, diçka afër tij po ndodh në Xinjiang,” i tha Robert O’Brien një ngjarje në internet të organizuar nga Instituti Aspen, ndërsa theksoi goditjet e tjera kineze përfshirë një në lëvizjen pro-demokracisë së Hong Kongut, transmeton Insajderi.

Shtetet e Bashkuara kanë denoncuar vazhdimisht trajtimin e Kinës ndaj Ujgurëve dhe myslimanëve të tjerë të pakicave në Xinjiang dhe kanë vendosur sanksione ndaj zyrtarëve që fajëson për abuzime. Megjithatë, deri tani veprimet e Pekinit nuk i ka cilësuar gjenocid, një emërtim që do të kishte pasoja të konsiderueshme ligjore dhe do të kërkonte veprim më të fortë kundër Kinës.

Kombet e Bashkuara vlerësojnë se më shumë se një milion myslimanë janë arrestuar në Xinjiang dhe aktivistët thonë se krimet kundër njerëzimit dhe gjenocidi po ndodhin atje. Kina ka mohuar çdo abuzim dhe thotë se kampet e saj në rajon ofrojnë trajnim profesional dhe ndihmojnë në luftën kundër ekstremizmit.

O’Brien iu referua konfiskimeve nga zakonet amerikane të “numrave masivë” të produkteve të flokëve të bëra me flokë njerëzorë nga Xinjiang.

“Kinezët po rruajnë fije për fije kokat e grave Ujgure dhe po bëjnë produkte flokësh të po i dërgojnë në Shtetet e Bashkuara,” tha ai./Insajderi.com.