Kina vendos bllokim në 27 qytete, duke prekur deri në 165 milionë njerëz

Kina vendos bllokim në 27 qytete, duke prekur deri në 165 milionë njerëz

Kina ka futur masa bllokimi në dy qytetet e saj më të mëdha, Pekinin dhe Shangain – që fuqizojnë pjesën më të madhe të ekonomisë së vendit – në një përpjekje të pakompromis për të eliminuar shpërthimet e Covid-19.

Shanghai është në qendër të shpërthimit të fundit, duke raportuar mbi 10,000 raste të reja në ditë.

Autoritetet janë përgjigjur me një bllokim në mbarë qytetin që ka zgjatur me javë të tëra, duke kufizuar pothuajse të gjithë 25 milionë banorët e qendrës financiare dikur të zhurmshme në shtëpitë ose lagjet e tyre, shkruan CNN.

Ndërkohë, zyrtarët e Pekinit kanë nisur ushtrime testimi masiv, kanë mbyllur shkollat ​​dhe kanë vendosur bllokime të synuara në disa ndërtesa banimi në një përpjekje për të frenuar infeksionet. Këto veprime kanë ngjallur frikën e një bllokimi më të gjerë të ngjashëm me atë të Shangait.

Gjatë gjithë pandemisë, Kina i është përmbajtur një strategjie strikte zero-Covid që përdor bllokime, testime masive, karantina dhe mbyllje kufijsh për të përmirësuar virusin.

Por ardhja e variantit shumë infektiv të Omicron ka vënë në pikëpyetje qëndrueshmërinë e asaj strategjie, me përhapjen e virusit në qytete dhe provinca të ndryshme më shpejt sesa qeveria mund ta përmbajë atë.

Autoritetet tani po zbatojnë bllokime të plota ose të pjesshme në të paktën 27 qytete në të gjithë vendin, me këto kufizime që prekin deri në 165 milionë njerëz./SHQIP.com