Kjo mund të dyfishojë rrezikun tuaj për sëmundjen Parkinson

Kjo mund të dyfishojë rrezikun tuaj për sëmundjen Parkinson

Të kesh tipar personaliteti të njohur si neurotizëm mund të të bëjë më të ndjeshëm ndaj sëmundjes Parkinson, sugjeron një studim i ri. Nëse nuk jeni i sigurt se çfarë është të qenit neurotik ai është një diagnozë aktuale klinike, shkruan Eat This, transmeton Insajderi.

Neurotizmi ju rrezikon më shumë nga Parkinsoni

Për studimin e ri të botuar në revistën Movement Disorders, studiuesit nga Florida State University College of Medicine analizuan të dhënat e mbledhura nga UK Biobank, e cila rekrutoi gati gjysmë milioni njerëz të moshës 40 deri 69 vjeçare nga mesi i deri në fund të viteve ’90 dhe i ndoqi ata për 12 vjet. (Neurotizmi i secilit person u vlerësua kur u bashkuan me studimin.)

Shkencëtarët zbuluan se njerëzit që shënuan në çerekun më të lartë të neurotizmit kishin më shumë se 80% më shumë rrezik të Parkinsonit, krahasuar me ata që shënuan më pak.

“Ankthi dhe depresioni janë të shoqërueshëm me sëmundjen e Parkinsonit”, tha Antonio Terracciano, një profesor i geriatrisë që drejtoi studimin.

“Shumë njerëz me Parkinson kanë tendencë të jenë në ankth ose kanë tendencë të depresionit. Një pjesë e kësaj mund të jetë për shkak të sëmundjes dhe mënyrës se si ajo ndryshon trurin dhe mund të ketë një ndikim në emocione. Një pjesë mund të jetë një reagim psikologjik i të pasurit një diagnozë të sëmundjeje”.

Sipas një raporti të vitit 2017 në revistën World Psychiatry, neurotizmi përcaktohet si “prirja e tipareve për të përjetuar ndikime negative, duke përfshirë zemërimin, ankthin, vetë-vetëdijen, nervozizmin, paqëndrueshmërinë emocionale dhe depresionin”.

Njerëzit me nivele të larta të neurotizmit reagojnë dobët ndaj stresit mjedisor, interpretojnë situatat e zakonshme si kërcënuese dhe mund të përjetojnë zhgënjime të vogla si shumë të mëdha”.

Çfarë është sëmundja e Parkinsonit?

Sëmundja Parkinson është një çrregullim degjenerues i trurit që shkakton një rënie afatgjatë të aftësive motorike dhe funksioneve fizike. Ndërsa Parkinsoni përparon, dëmtimi nervor në tru bën që nivelet e dopaminës të bien, duke çuar në simptoma të tilla si dridhje, lëvizje të ngadaltë, ngurtësi dhe humbje të ekuilibrit. I njohur si hormoni “i të ndjerit mirë”, dopamina na jep një ndjenjë shpërblimi; gjithashtu ndihmon në kontrollimin e lëvizjeve të trupit. /Insajderi.com