Komentuesit kritikojnë dukjen e Kidës si afrikane

Komentuesit kritikojnë dukjen e Kidës si afrikane

Disa ditë më parë, Kida vendosi që të bëjë një ndryshim në pamje për sezonin e verës.

Ajo stiloi flokët në formën e gërshetave afrikane dhe fotot e saj në Instagram i shoqëroi me nënshkrimin “Africana”.

Por ka diçka që nuk shkon në gjithë këtë dhe kanë qenë ndjekësit ata që ja kanë vënë në dukje nëpërmjet komenteve:

“Problemi është që njerëzit me ngjyrë diskriminohen në vendin e punës kur mbajnë flokët të stiluar sipas origjinës dhe traditave, por kur e bën një vajzë e bardhë kjo gjë është në rregull? Në djall shkoftë kjo. Rregulloni racizmin dhe diskriminimin si fillim dhe pastaj përdorni kulturat e njerëzve të tjerë për bukuri, pa i ditur sfidat e tyre thjesht sepse janë me ngjyrë.”

“Afrikane e? Kur do ndalojnë shqiptarët me përvetësimin kulturor dhe përdorimin e kulturave thjesht për estetikë?”

Pra, bëhet fjalë për “Cultural Appropriation” ose në shqip, përvetësim kulturor. Ndoshta dhe pa dashur e pa kuptuar, shpesh personazhët e njohur përshtasin ose përvetësojnë elementë (si tradita apo simbole) të një kulture tjetër, zakonisht të një minoriteti, por pa kuptuar apo respektuar si fillim kulturën origjinale apo kontekstin e përdorimit. Shpesh, veprime të vogla si në rastin konkret gërshetat, shoqëruar me një makijazh të lëkurës të një ngjyre shumë më të errët sesa i artistes, shoqëruar dhe me nënshkrimin në foto, konsiderohen fyese për kulturën e atij vendi.

Personazhet e njohur shpesh vihen në qendër të kritikave për këtë arsye, ku rasti i fundit ishte Kim Kardashian: linja e saj e veshjeve “kimono”, u konsiderua ofendim për kulturën japoneze.Dhe pasojat zakonisht janë edhe ligjore! Kim ju desh të ndryshojë emrin e linjës pas gjithë kritikave.

View this post on Instagram

Being an entrepreneur and my own boss has been one of the most rewarding challenges I’ve been blessed with in my life. What’s made it possible for me after all of these years has been the direct line of communication with my fans and the public. I am always listening, learning and growing – I so appreciate the passion and varied perspectives that people bring to me. When I announced the name of my shapewear line, I did so with the best intentions in mind. My brands and products are built with inclusivity and diversity at their core and after careful thought and consideration, I will be launching my Solutionwear brand under a new name. I will be in touch soon. Thank you for your understanding and support always.

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on