Kosnett: Kosova duhet të formojë Asociacionin, historia nuk filloi me Qeverinë Kurti

Kosnett: Kosova duhet të formojë Asociacionin, historia nuk filloi me Qeverinë Kurti

“Shtetet e Bashkuara besojnë se Kosova ka detyrim për të formuar Unionin e Komunave Serbe. Historia nuk filloi në ditën kur u formua qeveria e Albin Kurtit dhe ne besojmë se vendet kanë një detyrim të respektojnë marrëveshjet dhe detyrimet e supozuara më parë”, tha Ambasadori i SHBA-së në Kosovë Filip Kosnet për Kontakt Plus, transmeton Insajderi.

Ai beson se nuk do të ketë shumë hapësirë ​​për përparim nëse të dy palët nuk janë të gatshme për kompromis.

Për 20 vitet e fundit në Kosovë, njerëzit janë mësuar që bashkësia ndërkombëtare të japë shumë para, duke ndihmuar njerëzit të zgjidhin problemet, thekson Kosnet dhe paralajmëron se nuk do të zgjasë përgjithmonë.

I pyetur nëse ai ndan optimizmin e të Dërguarit Special të SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Matthew Palmer, i cili tha në fillim të qershorit do të ishte “absolutisht e mundur” që Presidenti serb, Aleksandar Vuçiq, dhe Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, të nënshkruanin një marrëveshje midis Beogradit dhe Prishtinës ndër të tjera, Kosnet tha se ishte e rëndësishme të ecim përpara për atë çështje, me një sens të caktuar urgjence.

“Diplomatët duhet të jenë optimistë, përndryshe do të kishim të bënim me një profesion të gjatë. Unë mendoj se është në interesin e madh të njerëzve të të dy vendeve që të jenë në gjendje të ecin përpara sa më shpejt që të jetë e mundur. Sigurisht, është e nevojshme të zhvillohen negociata serioze. Kryeministri Kurti ka thënë shumë në lidhje me dëshirën për t’u përgatitur siç duhet për negociatat. Ne besojmë se është e rëndësishme që njerëzit të jenë të përgatitur për bisedime serioze, por edhe të ecin përpara për atë çështje me një sens të caktuar urgjence”.

Kosnett theksoi se shoqëria e Kosovës pritet të bëhet më e pjekur dhe të marrë më shumë përgjegjësi.

“Është koha që ata të bëhen më të përgjegjshëm për të ardhmen e tyre. Ju e dini, ne do të jemi atje si një partner i Kosovës, por ajo duhet të bëhet një partneritet më i barabartë, që do të thotë se ndonjëherë nuk do të biem dakord për politikë. Kjo do të thotë gjithashtu se Kosova do të fitojë respektin e fqinjëve të saj, sepse ajo sillet si një vend i pavarur që është gati të ulet në tryezë dhe të drejtojë bisedime të vështira, negociata të vështira dhe të sjellë ide të reja. Mendoj se kjo është ajo që dëshirojnë njerëzit në Kosovë dhe njerëzit nga vendet fqinje. Ata nuk duan që udhëheqësit e tyre të flasin vetëm ashpër. Ata duan që ata të gjejnë zgjidhje për problemet e njerëzve”.

I pyetur se çfarë duhet që Prishtina të përmbushë detyrimin e saj sipas Marrëveshjes së Brukselit për Themelimin e Bashkimit të Komunave Serbe dhe nëse dikush duhet të bëjë presion në formimin e saj, Ambasadori Kosnet tha:

“Unë mendoj se Shtetet e Bashkuara me të vërtetë besojnë se Kosova ka një detyrim për të formuar Bashkimin e Komunave Serbe. Historia nuk filloi në ditën kur u formua qeveria e Kurti, dhe ne besojmë se vendet kanë detyrimin të respektojnë marrëveshjet dhe zotimet e bëra më parë. Për shembull, administrata e Biden studioi me kujdes marrëveshjen e Uashingtonit të nënshkruar nga z. Vuçiq dhe z. Hoti në Shtëpinë e Bardhë dhe arriti në përfundimin se këto janë gjërat që duam të shohim që palët të vazhdojnë të përmbushin. Ato rrisin tregtinë, investimet, shtojnë përpjekjet në luftën kundër terrorizmit dhe kështu me radhë, një listë e gjatë e gjërave me të cilat njerëzit janë të njohur. Ne presim që njerëzit të mos thonë, mirë, plani i Ahtisaarit nuk do të thotë asgjë më, sepse ka pasur një ndryshim në qeveri. Pra, në thelb i takon Kosovës dhe Serbisë të krijojnë një rrugë përpara. Unë nuk mendoj se do të ketë shumë hapësirë ​​për përmirësim nëse të dy palët nuk janë të gatshme për kompromis. Unë e di që disa njerëz kanë thënë, kështu që ne kemi bërë mjaft kompromise, i takon dikujt tjetër të bëjë një kompromis. Nuk është një mënyrë shumë produktive përpara”./Insajderi.com