Krishtlindja në Francë në ngjyrat e grevës

Transporti publik i ngadaltë ose jo-ekzistencial dhe dhuratat për grevistët nga kutia e kursimeve të sindikatës shënuan festën e Krishtlindjes në Francë kur greva kundër reformës së paralajmëruar të pensioneve, e cila hyn në javën e katërt, nuk ka përfunduar.

Krishtlindja në Francë në ngjyrat e grevës

Sot, në ditën e 21-të të grevës së trafikut, trenat dhe metrosë në Paris mezi punuan dhe disa linja nuk funksionuan. Nesër trafiku do të vijojë të jetë “shumë i ndërprerë”, veçanërisht trenat me shpejtësi të lartë (TGV), pastaj në dy nga pesë linjat e metrosë me 16 linja të mbyllura në kryeqytet, transmeton KosovaPress.

Shkaku i grevës dhe demonstrimi është reforma që presidenti Emmanuel Macron dëshiron të sjellë 42 fondet e pensioneve në një sistem “universal” dhe të shfuqizojë “planet e pensioneve speciale”, përfshirë këtu edhe për Paris Metro (RATP) dhe punonjësit e France Rail (SNCF).

Disa grevistë u takuan në stacionet e trenave sot në bashkimin “banketat e Krishtlindjes” për të mbajtur “flakët e grevës”.

Dita tjetër e protestave të mëdha është e shtuna, 28 dhjetor, me një veprim grevë të decentralizuar në të gjithë Francën.

Sindikatat do të takohen me qeverinë më 7 janar, përpara se projektligji të paraqitet në Këshillin e Ministrave më 22 janar, ndërkohë që opozita kritikoi qeverinë për vonesën e fillimit të negociatave.

Sekretari i Përgjithshëm i CGT-Seminos Loran Brun ka paralajmëruar vazhdimin e grevës deri në festën e Vitit të Ri.

“Meqenëse kemi humbur 20 ose 25 ditë paga, ne nuk do të ndalemi vetëm pse është Viti i Ri,” tha ai duke shtuar se ” do të ketë disa javë konfliktesh nëse qeveria dëshiron të shtyjë reformën me forcë. “