Kush është lideri i ri i ISIS-it i cili mund ta bëjë këtë organizatë edhe më të dhunshme

Kush është lideri i ri i ISIS-it i cili mund ta bëjë këtë organizatë edhe më të dhunshme

Edhe pse trupat e armikut kanë kaluar në periferi të qytetit irakian të Mosulit në fund të vitit 2016, pushtetarët e Shtetit Islamik ishin të vendosur për të tmerruar banorët e saj deri në fund.

Trupat e kryqëzuara të atyre që dyshohet se u kishin dhënë informacione ‘armikut’ u shfaqën në mes të rrugëve.

Të tjerët u varën në shufrat e energjisë elektrike dhe semaforë në të gjithë qytetin ndërsa policia fetare e xhihadistëve patrullonte rrugët.

Dy vjet më parë, ISIS kishte përzënë forcat irakiane nga qyteti dhe udhëheqësi i tyre Abu Bakr Al-Bagdadi ishte mirëpritur personalisht nga mbështetësi i tij më i fuqishëm atje , Abdullah Qardash.

Qardash, një ish-oficer irakian me një reputacion të egër madje edhe me standardet e ISIS, tani do të pasojë Al-Baghdadin si udhëheqësi suprem i organizatës së shkatërruar por larg nga shuarja.

Mosul ishte baza e pushtetit të Qardash dhe pësoi vuajtje sipas ligjeve brutale të sheriatit dhe ISIS-it.

Homoseksualët e dyshuar u hodhën nga ndërtesat e larta, gratë e akuzuara për shkelje kurore, u vranë me gurë, dhe njerëzit që dyshohet se kanë bërë blasfemi u goditën me plumb në kokë.

Abu Bakr al-Bagdadi shodhi veten në erë, pasi u zbrit në një tunel nëntokësor nga forcat amerikane, mbrëmjen e së shtunës, shkruan dailymail.

Çfarëdo që të ndodhë me ISIS-in, me Qardashi në krye, nuk do të ketë më pak gjakderdhje.

Një figurë në hije në organizatë, ai ka dy pseudonime : Profesori dhe Shkatërruesi , të cilat përmbajnë pretendimet intelektuale dhe realitetin vrastar të një organizate që merr frymëzim nga epokat e errëta.

Sipas një deklarate që i atribuohet Amaqit, agjencia e lajmeve të ISIS-it, Al-Bagdadi e emëroi atë të drejtonte operacionet ditore të këtij grupi në gusht të këtij viti.

I admiruar nga xhihadistët e tjerë për rreptësinë dhe egërsinë e tij, Qardash lindi në një familje fetare e cila banonte në një qytet në perëndim të Mosulit.

Ai u dërgua në një kolegj fetar në qytet dhe u bashkua me ushtrinë, duke u bërë oficer në regjimin e Saddam Hussein.

Shumë nga taktikat që ISIS përdorte për të kundërshtuar, të tilla si prerja e duarve dhe ekzekutimi i filmave, u mësuan nga regjimi i Sadamit në të cilin Qardash ishte një zbatues i përkushtuar.

Ai ishte një nga oficerët e ushtrisë dhe inteligjencës në qeverinë e Sadamit, urrejtja e të cilit për Perëndimin pas Luftës në Irak të vitit 2003 i bëri që ata të bashkohen me forcat me xhihadistët islamikë.

Qardash, mosha e të cilit nuk dihet, u mbajt në Qendrën e Paraburgimit në kampin amerikan Bucca i cili ishte i vendosur në Irak pas luftës për shkak të lidhjeve të tij me Al Kaedën.

Ishte pikërisht atje ku edhe u bë i afërt me Al-Bagdadin. Qardash kishte qenë një komisar fetar dhe gjykatës i sheriatit për grupin terrorist.

Sidoqoftë, pasi ISIS u shfaq si një grup i ashpër nga dega Siriane e Al Kaedës, ai u zotua për besnikëri ndaj organizatës së re terroriste.

Ai shumë shpejt u vu në krye të hartimit të politikave të saj çnjerëzore, të cilat përfshinin gjymtim dhe madje ekzekutim për ‘veprat penale’ më të parëndësishme. Në këtë proces, ai u bë një figurë e respektuar në organizatë.