Të gjithë deputetët e pranishëm në Kuvendin e Kosovës kanë votuar për ratifikimin e marrëveshjës për energjinë  në mes Korporatën e S" />

Kuvendi ratifikon marrëveshjën për energjinë me MCC-në

Kuvendi ratifikon marrëveshjën për energjinë me MCC-në

Të gjithë deputetët e pranishëm në Kuvendin e Kosovës kanë votuar për ratifikimin e marrëveshjës për energjinë  në mes Korporatën e Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) dhe Kosovës.

Kjo marrëveshje mori 89 vota të deputetëve.

Kryetari i Kuvendit, Glauk Konjufca ju uroji deputetëve të pranishëm ratifikimin e kësaj marrëveshje.

Ratifikimi i kësaj marrëveshje nuk ishte në rend të ditës në seancën e sotme të Kuvendit të Kosovës.

Përmes një mocioni procedural, deputetët u pajtuan që të futet në rendin e ditës edhe marrëveshja 236 milionë dollarësh me SHBA-në.

Të gjithë 87 deputetët që ishin në sallë votuan për.

Futja e kësaj pike në rend dite, u propozua nga kryetari i Komisionit për Ekonomi, deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës, Ferat Shala.

Deputeti i PDK-së, Ferat Shala

Dje gjatë ditës së mërkurë është nënshkruar Marrëveshja për Programin Kompakt, në vlerë të përgjithshme prej 236.7 milionë dollarësh, ndërmjet Kosovës dhe MCC-së në Uashington.

Para ceremonisë së nënshkrimit të marrëveshjes, shefja e MCC-së, Alice Albright ka thënë se marrëveshjet e MCC-së sjellin dobi për miliona njerëz, derisa ka thënë se qytetarët e Kosovës po përballen me probleme me energjinë.

Tutje, ajo tha se 4 nga 10 shtëpi në Kosovë përballen me mungesën e energjisë.

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani para të pranishmëve ka deklaruar se Kosova është krenare që e ka SHBA-në pranë saj si dhe ka theksuar se investimet e tilla do të jenë trashëgimia më e mirë e gjeneratave të ardhshme të Kosovës.

Kurse, kryeministri i Kosovës Albin Kurti ka thënë se çdo monedhë për këtë projekt do të shkojë për një kauzë të rëndësishme.

Tutje, Kurti shtoi se deri në fund të këtij viti do të bëhet ankandi i parë për energji solare në Kosovë si dhe do të punohet që të punësohen gratë në sektorin e energjisë.

Marrëveshja e cila u nënshkrua në Uashington, pritet të prezantohet sot në Kuvendin e Kosovës për tu ratifikuar.

Programi Kompakt i nënshkruar në mes Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) dhe Kosovës, përfshinë tri projekte të rëndësishme në sektorin e rëndësishëm.

Nga një njoftim nga zyra e presidencës thuhet se kjo marrëveshje parasheh investime në infrastrukturën për ruajtje të energjisë, zhvillimin e fuqisë punëtore dhe përfshirjen e grave në sektorin e energjisë si dhe, projekti i Institucionit Amerikan të Katalizatorit për Zhvillim.

Nënshkrimi i Marrëveshjes me MCC-në, vije pas përmbylljes së negociatave në muajin maj të këtij viti dhe pas konfirmimit me votë unanime të Programit Kompakt nga Bordi i Drejtorëve të MCC-së./Insajderi.com