Lamat mund të jenë çelësi në luftën kundër coronavirus-it

Lamat mund të jenë çelësi në luftën kundër coronavirus-it

Ndërsa lama Fifi ha bar në një kullotë në Reading, sistemi i saj imunitar ka siguruar modelin për një trajtim të coronavirus-it.

Shkencëtarët nga Instituti Rosalind Franklin në Mbretërinë e Bashkuar kanë përdorur antitrupa të zhvilluara posaçërisht të Fifit për të bërë një terapi forcuese të imunitetit, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

“Koktej antitrupi” i bazuar në lama, mund të hyjë në prova klinike brenda disa muajsh.

Zhvillimi është botuar në Biologjia Strukturore dhe Molekulare Natyrore.

Ai përfshin antitrupa të inxhinieruara të lamave, të cilët janë relativisht të vegjël, dhe shumë më të thjeshtë të strukturuar sesa antitrupat në gjakun tonë. Kjo madhësi dhe strukturë do të thotë që ato mund të “ridizajnohen” në laborator.

Profesori James Naismith, drejtori i Institutit Rosalind Franklin – dhe studiuesi kryesor – e përshkroi teknikën si të ngjashme me prerjen e një ‘çelësi’ që i përshtatet ‘dryrit’ të koronavirusit.

“Me antitrupat e lamës, ne kemi çelësa që nuk përputhen plotësisht – ata do të hyjnë në bravë, por nuk do të arrijnë ta hapin”, tha ai.

“Kështu që ne e marrim atë çelës dhe përdorim biologjinë molekulare për të lustruar pjesët e tij, derisa të kemi prerë një çelës që përshtatet.”

Antitrupat janë pjesë e asaj që njihet si sistemi imunitar adaptiv; ato janë molekula që në thelb morfohen në përgjigje të një virusi pushtues ose bakterie.

“Atëherë nëse infektoheni përsëri”, shpjegoi Prof Naismith, “trupi juaj kërkon ndonjë [grimcë virusi] me antitrupa të mbërthyer rreth tyre dhe i shkatërron ato.”

Ky lloj i terapisë imune në thelb rrit sistemin imunitar të një personi të sëmurë me antitrupa të cilët tashmë janë përshtatur me virusin.

Tashmë ka prova që gjaku i pasur me antitrupa, i marrë nga njerëz që janë rikuperuar kohët e fundit nga coronavirus-i, mund të përdoret si një trajtim. Por ‘hilja’ kryesore me këtë terapi të antitrupave të nxjerrë nga lama është që shkencëtarët mund të prodhojnë antitrupa specifikë për coronavirus.

Pjesa e vogël e ri-inxhinierizuar e antitrupave lama njihet gjithashtu si një nanotrup, tha Prof Naismith.

“Në laborator, ne mund të bëjmë nanotrupa që vrasin virusin e gjallë jashtëzakonisht mirë – më mirë se pothuajse çdo gjë që kemi parë”, shtoi ai. “Ata janë jashtëzakonisht të mirë në vrasjen e virusit.” /Insajderi.com

How llama blood could help fight coronavirus. 1. Drop of blood taken from llama 2. Researchers identify antibodies which show weak binding to virus 3. Weakly binding antibodies are engineered to create new nanobodies which bind tightly 4. New nanobodies bind to the virus' spike, blocking it 5. Virus can't enter human cells and is neutralised