Cili është zogu më i shpejtë?

Libri Guiness i rekordeve botërore erdhi si shkak i një debati për zogj

Libri Guiness i rekordeve botërore erdhi si shkak i një debati për zogj

Edicioni i parë i librit Guiness që u vendos në shtyp që e tërë bota ta shihte ishte në vitin 1955.

E gjitha nisi në fillim të viteve 1950 në një festë qitjeje të mbajtur nga Sir Hugh Beaver (1890-1967) në County Wexford. Sir Beaver ishte drejtor i Birrarisë Guinness. Një diskutim disi i ndezur filloi rreth zogjve të lojës dhe cili prej tyre ishte më i shpejti në Evropë. Meqenëse askush nuk e dinte përgjigjen dhe nuk mund të gjendej në ndonjë libër referimi të zogjve, tema u hodh, shkruan History Daily, transmeton Insajderi.

Nuk ishte deri në vitin 1954, kur Sir Beaver mendoi përsëri për debatin që ai dhe miqtë e tij kishin pasur, si një mënyrë interesante për të zgjidhur argumentet në lokal dhe për të promovuar birrarinë e tij Guinness në të njëjtën kohë. Ai u kërkoi binjakëve Norris (1925-2004) dhe Ross McWhirter (1925-1975) të përpilonin një libër faktesh dhe shifrash. Duke përdorur një gjimnaz të vjetër që ishte shndërruar në dhoma, Sir Beaver hapi zyra në katin e fundit të Ludgate House, Rruga 107 Fleet dhe themeloi Guinness Superlatives në 30 nëntor. Ross dhe Norris të dy ishin gazetarë sportivë në vitin 1950. Ross McWhirter dhe vëllai i tij binjak, Norris ishin bashkëthemeluesit e Librit Guinness të Rekordeve .

Shumë kërkime filluan së bashku me shkrimet fillestare të librit të parë, i cili sipas të gjitha llogarive u mori atyre 90-orë në javë për më shumë se tre muaj. Duke qenë kaq të përqendruar dhe të motivuar për të mbaruar librin e parë, ata punuan edhe në ditë festash. Gjatë gjithë kësaj kohe, të pavëmendshme për redaktorët, binjakët McWhirter, kjo do të ishte lindja e një libri që një ditë do të mbizotëronte të gjithë librat si një ‘best-seller’ dhe që do të vlerësohej si një markë e besueshme dhe e njohur në nivel global.

Tetori i vitit 1955 shënon vitin kur u publikua botimi i parë i Librit Guinness i Rekordeve. Ai përmbante 198 faqe dhe u shtypën 50,000 kopje. U deshën vetëm dy muaj që libri të bëhej bestseller në Angli. Një kopje iu dha secilit anëtar të birrarisë me gjysmën e çmimit të shitjes me pakicë.

Libri kishte 12 kapituj të veçantë. Secila pjesë e librit kishte një titull të ndryshëm. Ato ishin; Universi, Bota Natyrore, Mbretëria e Kafshëve, Njerëzimi, Bota njerëzore, Bota Shkencore, Strukturat e Botës, Bota Mekanike, Bota e Biznesit, Aksidentet dhe Fatkeqësitë, Arritjet Njerëzore dhe Sporti.

Dhe kështu, sa herë që në lokal do të kishte një debat se kush ishte më i shpejti apo më i forti, do shfletonin librin Guiness. /Insajderi.com