LIVE nga thellësia e detit

LIVE nga thellësia e detit

Shpesh thuhet se ne dimë më shumë për sipërfaqen e Hënës sesa për sipërfaqen e oqeanit, por roboti i besueshëm i nëndetëses Global Explorer po përpiqet ta ndërrojë këtë.

Ky automjet i cili mund të drejtohet nga distanca (ROV), aktualisht po shfaq drejtpërdrejtë pamjet në margjina US-Mid-Atlantic, rreth 80 milje larg bregut të Gjirit Chesapeake, ku daljet kontinentale të Amerikës së Veriut depërtojnë në ujërat e thella të Oqeanit Atlantik.

Që nga e hëna është duke u bërë përcjellja e gjallesave thellë të detit, të mbështetura nga metani që depërton në thellësi mbi 1.000 metra poshtë sipërfaqes.

Global Explorer kontrollohet nga distanca nga një ekip në anijen kërkimore Hugh R. Sharp, si pjesë e misionit ndërinstitucional për studimin e metanit në Seafloor Seeps (IMMeRSS), i cili filloi më 3 maj dhe shkon deri në 11 maj.

Ekspedita udhëhiqet nga Studimi Gjeologjik i SHBA-së, dhe përfshin shkencëtarë nga anketa gjeologjike Britanike, Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA), dhe Departamenti Amerikan i Energjisë, raporton Motherboard.

Qëllimi i shëtitjes së oqeanit është që të eksplorohet dhe të ekzaminohen krijesat unike rreth sipërfaqes së oqeanit.

Atë çfarë ka bërë Global Explorer është se ka kontrolluar deri në afërsi ekosistemet e banuara nga krijesat unike chemosynthetic, të cilat rrëzojnë hidrokarburet.

https://www.youtube.com/watch?v=HuvmV5O-qTA