Lufta në Afganistan: 26,000 fëmijë Afganë të vrarë ose gjymtuar që nga viti 2005

Lufta në Afganistan: 26,000 fëmijë Afganë të vrarë ose gjymtuar që nga viti 2005

Një mesatare prej pesë fëmijëve janë vrarë ose plagosur çdo ditë për 14 vitet e fundit në Afganistanin e shkatërruar nga lufta, ka gjetur një bamirësi.

Të dhënat nga OKB treguan të paktën 26,025 fëmijë të vrarë ose gjymtuar nga 2005 në 2019, tha Save the Children.

Bamirësia u ka kërkuar kombeve donatorë të mbrojnë të ardhmen e fëmijëve afganë përpara një takimi kyç në Gjenevë.

Dhuna është rritur në Afganistan mes bisedimeve të bllokuara të paqes dhe tërheqjeve të trupave amerikane.

Afganistani është midis 11 kombeve më të rrezikshëm në botë për fëmijët, sipas Save the Children.

Në vitin 2019, ai llogariti numrin më të madh të shkeljeve të vrasjeve dhe gjymtimeve të të gjitha konflikteve globale të mbuluara në raportin e bamirësisë, të lëshuar të Premten, me 874 fëmijë Afganë të vrarë dhe 2,275 të gjymtuar./Insajderi.com

BBC News