LVV: Përgjegjësit dhe drejtuesit e institucioneve duhet të shkarkohen

LVV: Përgjegjësit dhe drejtuesit e institucioneve duhet të shkarkohen

Pas marrjes së raportit nga Instituti Mjekësor në Zvicër për rastin e Astrit Deharit, Lëvizja Vetëvendosje parashtroi kërkesat e saj në lidhje me hetimin e rastit, ku ndër të tjera ka kërkuar që mos të jenë të përfshirë në hetime asnjë zyrtar që ka qenë i përfshirë në këtë proces.

Anëtari i kryesisë së Lëvizjes, Sami Kurteshi, duke folur për kronologjinë e rastit, tha se inskenimi i sulmit me predhë në ndërtesën e Kuvendit të Republikës u bë sa për ta fajësuar Lëvizjen Vetëvendosje, të cilën asokohe pushteti e kishte halë në sy dhe për arsye të caktuara politike e luftonte me të gjitha mjetet që kishte.

Ai theksoi se raporti i ekspertëve nga Shqipëria dhe Mbretëria e Bashkuar kanë nxjerrë përfundimin e njëjtë sikur raporti i Mjekësisë Ligjore në Llozanë tani, që nuk ka qenë vetëvrasje por vrasje, duke denoncuar elementet e pushtetit, sidomos në media, që provuan ta shtrembërojnë e mbysin këtë të vërtetë përmes dezinformatave.

Anëtarja e Kryesisë së Lëvizjes, Albulena Haxhiu, në fjalën e saj lexoi kërkesat e Lëvizjes Vetëvendosje rreth hetimit të rastit.

“Prokuroria e Prizrenit të mos merret me hetimin e ri për vrasjen e Astritit. E njëjta prokurori nuk mundet të sigurojë e as ndërtojë besueshmërinë mbi hetimin e këtij rasti. Pra, e njëjta prokurori nuk mund të sjellë hetime objektive mbi rastin e Astrit Deharit. Ne kërkojmë nga Prokuroria Speciale që të merr në trajtim hetimin rastit të aktivistit tonë Astrit Dehari dhe që asnjë zyrtar që ka qenë i përfshirë në këtë proces, të mos jetë i përfshirë më në hetime, por të thirren si të dyshuar e dëshmitarë. Mosnisja e hetimeve të brendshme e bën përgjegjës të drejtpërdrejt kryeprokurorin e shtetit dhe i njëjti nuk mund të heq dorë aq lehtë nga përgjegjësia. Përgjegjësit dhe drejtuesit e institucioneve, qoftë në shërbim korrektues, gjegjësisht në drejtorin e burgut të Prizrenit, qoftë në polici, prokurori e gjykata, duhet të shkarkohen”, ka thënë ajo.

Sipas saj, një pushtet abuziv ka penguar drejtësinë për Astritin.

“Hetimi i plotë dhe vendosja e drejtësisë ligjore për këtë ngjarje do të jetë prioritet i yni qeveritar. Asnjëherë ngjarje e krime të tilla nuk do të përsëriten me qeverinë tonë. Ne do të punojmë pa ndalë deri sa të vihet në vend drejtësia për Astritin”, ka thënë ajo.