Macron pranon që Franca vrau figurën kryesore të pavarësisë algjeriane

Macron pranon që Franca vrau figurën kryesore të pavarësisë algjeriane

Presidenti francez Emmanuel Macron ka pranuar për herë të parë se ushtarët francezë vranë një figurë të lartë të pavarësisë algjeriane, pastaj mbuloi vdekjen e tij në pranimin e fundit nga Parisi për krimet e tij të epokës koloniale, transmeton Insajderi.

Macron takoi katër nga nipërit e mbesat e Ali Boumendjel dhe pranoi “në emër të Francës” se avokati ishte ndaluar, torturuar dhe vrarë në Algjer më 23 mars 1957, tha zyra presidenciale të martën, raporton Al Jazeera.

Autoritetet franceze kishin pretenduar më parë se ai kishte kryer vetëvrasje ndërsa ishte në paraburgim, një gënjeshtër që e veja e tij dhe anëtarët e tjerë të familjes kishin bërë fushatë për vite me radhë për ta parë të përmbysur.

“Duke parë historinë tonë në fytyrë, duke pranuar të vërtetën, nuk do të na lejojë të shërojmë të gjitha plagët ende të hapura, por kjo do të ndihmojë për të krijuar një rrugë për të ardhmen”, tha deklarata nga zyra e Macron.

Si presidenti i parë francez që lindi në epokën post-koloniale, Macron ka bërë disa hapa të paprecedentë për të përballuar luftën brutale të Francës për të mbajtur kontrollin e kolonisë së saj të Afrikës së Veriut, e cila fitoi pavarësinë në 1962.

Në vitin 2018, ai pranoi se Franca kishte krijuar një “sistem” që lehtësonte torturat gjatë luftës dhe pranoi që matematikani francez Maurice Audin, një aktivist komunist pro pavarësisë, u vra gjithashtu në Algjer.

Në korrik të vitit të kaluar, ai caktoi historianin francez Benjamin Stora të vlerësonte se si Franca është marrë me trashëgiminë e saj koloniale.

Raporti i Stora në janar bëri një seri rekomandimesh, duke përfshirë pranimin e vrasjes së Boumendjel dhe krijimin e një “komisioni të kujtesës dhe të vërtetës” që do të dëgjonte dëshmitë nga njerëzit që vuajtën gjatë luftës.

Ajo nuk sugjeroi një falje zyrtare shtetërore, megjithatë, dhe Macron ka thënë se nuk do të ketë “asnjë pendim as falje”, por më tepër “akte simbolike” që synojnë promovimin e pajtimit. /Insajderi.com