Magjia e Marokut, ky është qyteti i lyer i gjithi blu

Magjia e Marokut, ky është qyteti i lyer i gjithi blu

Në Chefchaouen, Marok, legjenda pohon se gjatë natës, gratë bashkohen në çifte për të lyer rrugët dhe shtëpitë duke ruajtur një traditë rreth 500 vjeçare që i ka sjellë qytetit famë dhe një fluks turizmi.

Deri në mesin e shekullit të 20-të, Chefchaouen ishte një ndalesë e pakuptimtë përgjatë rrugës tregtare midis Fez dhe Tangier. Tani, përkundër vendndodhjes së saj relativisht të vështirë për t’u arritur, në majën veriore të Marokut, turistët e vizitojnë gjatë gjithë vitit për të parë rrugët magjike blu, për të cilat është fituar pseudonimi “Perla Blu”.

Thuhet se hebrenjtë që u vendosën në qytet pas dëbimit të tyre nga Spanja në shekullin e 15 filluan të pikturojnë shtëpitë e tyre blu si një shprehje e besimeve të tyre kulturore dhe fetare. Në judaizëm, blu, si ngjyra e detit dhe qiellit, përfaqëson hyjninë. Kjo mendohet të jetë origjina e traditës që ruhet ende dhe sot.

Brenda medinës, ose lagjes së vjetër, rrugët janë të mbuluara me blu dhe të mbushura me dyer elegante të gdhendura dhe me lule të gjalla. Një pasdite tipike e vizitorëve në Chefchaouen mund të përfshijë eksplorimin e sheshit kryesor, Place Outa el Hammam, ku shitoret mbushen me qilima të endur me dorë dhe prodhime artizanale druri.

Chefchaouen përkthehet në “shih brirët”, duke iu referuar dy majave të maleve Rif që rrethojnë qytetin. Qyteti u themelua në vitin 1471 në një vend të paarritshëm në një distancë të largët, për të ndalur avancimin e ushtrisë portugeze.