Mary Wollstonecraft: Më në fund “nëna e feminizmit” do të ketë statujën e saj përkujtuese

Mary Wollstonecraft: Më në fund “nëna e feminizmit” do të ketë statujën e saj përkujtuese

Një përkujtimore për “nënën e feminizmit” do të zbulohet në veri të Londrës, pas një fushate 10-vjeçare.

Skulptura për Mary Wollstonecraft nga artisti Maggi Hambling CBE do të shfaqet në Newington Green, Islington, nga e marta.

Lindur në Londër në 1759, Wollstonecraft ishte një autore radikale e shekullit të 18-të që promovonte të drejtat e grave.

Skulptura prej bronzi  ka tërhequr kritika nga disa për shkak se portretizon një figure femër të zhveshur.

Bee Rowlatt, kryetare e fushatës Mary on the Green për një statujë, tha: “Idetë e saj ndryshuan botën. Duhej guxim të luftonte për të drejtat e njeriut dhe arsimimin për të gjithë”.

“Por pas vdekjes së saj të hershme gjatë lindjes, trashëgimia e saj u varros, në një sulm të qëndrueshëm misogjinist. Sot ne më në fund po e vendosim këtë padrejtësi ndaj të drejtave”.

“Nuk është aspak statuja juaj e zakonshme përkujtimore”.

“Nuk është prej saj, është për të dhe statuja ju tërheq. Shpresoj se ndez një bisedë rreth Wollstonecraft dhe jetës së saj të jashtëzakonshme.”

Zbulimi, i cili do të transmetohet drejtpërdrejt në orën 19:00 dhe do të jetë kulmi i një dekade fushate për të mbledhur 143,000 £ të nevojshme për krijimin e statujës.

Portretizon një figurë femër argjendi që del nga një përzierje e formave femërore.

Më shumë se 90% e monumenteve të Londrës janë burra, krahasuar me një popullsi prej 51% gra, sipas fushatës./Insajderi.com

BBC News