Mbi 100 liderë botërorë do të zotohen për luftimin e ndryshimeve klimatike

Mbi 100 liderë botërorë do të zotohen për luftimin e ndryshimeve klimatike

Më shumë se 100 liderë botërorë do të premtojnë t’i japin fund dhe të ndryshojnë shpyllëzimin deri në vitin 2030, në marrëveshjen e parë të madhe të samitit të klimës COP26.

Brazili – ku shtrirjet e pyjeve tropikale të Amazonës janë prerë – do të jetë mes nënshkruesve të martën.

Premtimi përfshin pothuajse 19.2 miliardë dollarë fonde publike dhe private.

Ekspertët e mirëpritën masën, por paralajmëruan se një marrëveshje e mëparshme në vitin 2014 kishte “dështuar fare të ngadalësonte shpyllëzimin” dhe duhej të përmbusheshin angazhimet.

Ilustrim

Prerja e pemëve kontribuon në ndryshimin e klimës sepse varfëron pyjet që thithin sasi të mëdha të gazit ngrohës CO2.

Kryeministri i Britanisë së Madhe, Boris Johnson, i cili po pret takimin global në Glasgow, do ta quajë marrëveshjen e së martës një “marrëveshje historike për mbrojtjen dhe rivendosjen e pyjeve të Tokës”.

“Këto ekosisteme të mëdha të mbushura me ujë – këto katedrale të natyrës – janë mushkëritë e planetit tonë,” do të thotë ai në një ngjarje COP26 më vonë, ku liderët botërorë po takohen për të diskutuar mbi pyjet dhe përdorimin e tokës.

Samiti dy-javor në Glasgow shihet si vendimtar nëse ndryshimi i klimës do të vihet nën kontroll. /Shqip.com