Mbyllja e beftë e kampeve në Irak mund të rezultojë në 100 mijë refugjatë pa shtëpi gjatë dimrit dhe pandemisë

Mbyllja e beftë e kampeve në Irak mund të rezultojë në 100 mijë refugjatë pa shtëpi gjatë dimrit dhe pandemisë

Mbyllja e shpejtë e kampeve të zhvendosjes në Irak mund të lërë më shumë se 100,000 njerëz pa strehë në mes të pandemisë së Covid dhe ndërsa afrohet dimri, një grup i ndihmave ka paralajmëruar.

Njerëzit në kampe në shtatë provinca po dëboheshin me pak njoftim, tha Këshilli Norvegjez për Refugjatët.

Qeveria pret që ata të kthehen në zonat e tyre të origjinës.

Por shumë prej tyre u shkatërruan gjatë luftës kundër grupit Shteti Islamik (IS) dhe ende nuk janë rindërtuar.

Më shumë se gjashtë milion irakianë u larguan nga shtëpitë e tyre gjatë konfliktit, i cili përfundoi zyrtarisht në dhjetor 2017.

Rreth 1.3 milion njerëz mbeten të zhvendosur, ndërsa më shumë se gjysma e 4.7 milion të kthyerve janë kthyer në zonat ku kushtet e jetesës janë “të rënda”, sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin (IOM).

Megjithëse largimet u ngadalësuan ndjeshëm këtë vit, për shkak të pjesës së pandemisë Covid-19, ajo mbetet e vendosur për mbylljen e të gjitha kampeve.

Të hënën, Këshilli Norvegjez për Refugjatët (NRC) shprehu shqetësimin ekstrem në lidhje me fatin e mijëra familjeve që jetojnë në kampe në Bagdad, Karbala, Diyala, Sulaymaniyah, Anbar, Kerkuk dhe Nineveh të cilët papritmas u desht të largoheshin./Insajderi.com

BBC News