Merkel: Britania e Madhe duhet të jetojë me pasojat për shkak të lidhjeve të dobëta me BE-në

Angela Merkel ka komentuar lidhjet e dobëta të Britanisë së Madhe me BE-në.

Merkel: Britania e Madhe duhet të jetojë me pasojat për shkak të lidhjeve të dobëta me BE-në

Mbretëria e Bashkuar do të duhet të “jetojë me pasojat” e kryeministrit, Boris Johnson duke zvarritur planin e Theresa May për të mbajtur lidhje të ngushta ekonomike me BE-në pas Brexit, ka thënë Angela Merkel, duke forcuar tonin e saj në lidhje me perspektivën e një skenari pa marrëveshje në fund të viti.

Pas më shumë se tre vjet në të cilën kancelarja gjermane theksoi vazhdimisht hapjen e saj për një marrëveshje që do të mirëmbante flukset e tanishme të tregtisë në Mbretërinë e Bashkuar me bllokun, ajo sugjeroi se dera që çon në një kompromis të tillë tani ishte mbyllur.

“Ne duhet të heqim dorë nga ideja se është për ne të përcaktojmë atë që Britania duhet të dëshirojë,” tha Merkel në një intervistë të gjerë me një grup të vogël të gazetave evropiane, përfshirë Guardian. “Kjo është që Britania të përcaktojë – dhe ne, BE, do të përgjigjemi siç duhet”, raporton The Guardian, transmeton Insajderi.

Duke folur ditë para se Gjermania të marrë përsipër presidencën e rradhës të BE-së, Merkel e bëri të qartë se përparësia e saj ishte të shtyhej përmes një plani pandemik shpëtimi për të ndaluar ekonominë e Evropës të rrëshqasë në rënien më të keqe që nga vitet ’30.

Vjen në javën e përvjetorit të katërt të referendumit të Brexit, ndryshimi i retorikës nga brenda kancelarisë gjithashtu duket se shuan spekulimet e përtëritura në shtypin britanik se Merkel mund të kërkonte të zbuste linjat e kuqe të Brukselit për të siguruar një marrëveshje të minutës së fundit.

“Me kryeministrin Boris Johnson, qeveria britanike dëshiron të përcaktojë vetë se çfarë marrëdhënie do të ketë me ne pasi të largohet vendi,” tha Merkel. “Pastaj do të duhet të jetojë me pasojat, natyrisht, që do të thotë me një ekonomi më pak të ndërlidhur.

“Nëse Britania nuk dëshiron të ketë rregulla mbi mjedisin dhe tregun e punës ose standardet sociale që krahasohen me ato të BE-së, marrëdhëniet tona do të jenë më pak të afërta. Kjo do të thotë se nuk dëshiron që standardet të zhvillohen përgjatë vijave paralele. ”

Bisedimet midis Mbretërisë së Bashkuar dhe BE janë në bllokim për atë se nëse Britania duhet të lidhë veten me zhvillimin e rregullave të ndihmës shtetërore të BE-së dhe standardeve të zakonshme mjedisore, sociale dhe të punës në këmbim të një marrëveshje tregtare tarifore zero.

Ambasadori i Merkelit në Bruksel, Michael Clauss, kohët e fundit tha se ai priste që Brexit të komandonte pjesën më të madhe të vëmendjes politike në vjeshtë, duke hedhur shpresat britanike që presidenca gjashtë mujore e Këshillit të BE të Gjermanisë mund të shtynte negociatat përsëri në krye të axhendës politike para zgjatjes periudha përfundon më 31 dhjetor. /Insajderi.com/