S'ka mbyllje"

Ministri i jashtëm gjerman: nuk ka byllje kufish brenda BE-së pa votë

Ministri i Jashtëm Gjermanisë, Heiko Maas, ka thënë se mbyllje të kufijve mund të bëhen vetëm me votë.

Ministri i jashtëm gjerman: nuk ka byllje kufish brenda BE-së pa votë

Ministri i Jashtëm gjerman, Heiko Maas, nuk e përjashton mundësinë që disa kufij në Evropë mund të mbyllen përsëri në rast të një rritjeje të madhe të infeksioneve me koronavirus, por ai theksoi se kjo nuk duhet të bëhet më pa një votim, njofton Insajderi.

“Nuk mund të përjashtohet që kufijtë të mbyllen përsëri nëse infeksionet në një rajon të BE-së janë dukshëm më të larta se në një tjetër”, tha Maas në një intervistë me agjencinë gjermane të lajmeve, DPA, duke shtuar se një veprim i tillë do të duhet të koordinohet në të gjithë Europën.

Më pas Maas ka shtuar se “Europa ka mësuar shumë nga kjo krizë, jo vetëm përmes mungesave tona, por edhe përmes pikave tona të forta”.

“Ne kemi përmirësuar koordinimin tonë dhe i kemi siguruar solidaritet njëri-tjetrit me një ritëm dhe dimension që nuk është parë kurrë më parë”, theksoi ai.

Gjermania merr presidencën e radhës të Këshillit të Bashkimit Europian për gjashtë muajt e ardhshëm më 1 korrik.

Maas tha se “pritshmëritë e 26 vendeve të tjera anëtare të BE-së për presidencën e Gjermanisë në BE janë shumë të larta dhe janë rritur nga pandemia”.

“Ne duhet ta udhëheqim Bashkimin Europian drejt një pozite shumë më të fortë”, tha ai.

Për Maas, tre synimet më të rëndësishme për presidencën e Gjermanisë janë marrëveshja për programin e rindërtimit pas pandemisë dhe buxhetin e BE-së deri në vitin 2027, përfundimi i suksesshëm i negociatave të Brexit me Britaninë e Madhe dhe pozicionimi i përbashkët i Europës në marrëdhëniet me SHBA, Kinën dhe Rusinë.

“Ne kemi vetëm një shans për të pohuar veten në këtë mjedis, vetëm nëse e bëjmë atë së bashku si europianë. Përndryshe ne do të bëhemi ushtarë të të tjerëve”, tha Maas. /Insajderi.com