fbpx

Mjalti që vret baktere më shumë se secili antibiotik

Mjalti që vret baktere më shumë se secili antibiotik

Jo të gjithë llojet e mjaftëve janë të barabarta në veti shëndetësore.

Ndërsa përfitimet e mjaltit të papërpunuar dhe të papërpunuar janë dokumentuar gjatë shekujve, studiuesit australianë kanë gjetur një lloj mjalti, të quajtur Manuka, që është më i mirë se çdo antibiotik që është në dispozicion në barnatore.

Manuka mjalti prodhohet nga bletët që ushqehen në nektarin e Leptospermum Scoparium të Zelandës së Re.

Ky lloj i shquar i mjaltit jo vetëm që vret në mënyrë efektive bakteret, por asnjë nga bakteret prej tij nuk kanë qenë në gjendje të krijojnë imunitet.

Raporti, i botuar në Gazetën Evropiane të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive, pohoi se mjalti Manuka vrau pothuajse çdo baktere dhe patogjen të testuara.

Sipas Dr Carter, ka disa përbërës, si metilglioksali, në mjaltin Manuka që shkaktojnë dështimin e shumë sistemeve në baktere, duke i vrarë ato para se të jenë në gjendje të përshtaten dhe të krijojnë imunitet.