Mos mbani lotët – është shumë e shëndetshme për ne të qajmë

Mos mbani lotët – është shumë e shëndetshme për ne të qajmë

Të qash është një përgjigje e natyrshme që njerëzit kanë ndaj një sërë emocionesh, përfshirë trishtimin, pikëllimin, gëzimin dhe zhgënjimin – por e qara ka një sërë përfitimesh shëndetësore, njofton Insajderi.

Nuk është e pazakontë të qash, dhe të dy gjinitë qajnë më shumë sesa njerëzit supozojnë. Është mjaft interesante, njerëzit janë gjitarët e që lotojë.

Njerëzit prodhojnë tre lloje lotësh:

  • Bazale: Kanalet e lotëve sekretojnë vazhdimisht lotët bazalë, të cilët janë një lëng antibakterial i pasur me proteina që ndihmojnë për të mbajtur sytë të lagur sa herë që një person lëziv qepallat.
  • Refleksi: Këto janë lotë të shkaktuar nga irritues si era, tymi ose qepa. Ata lirohen për të larguar këta irritues dhe për të mbrojtur syrin.
  • Emocionale: Njerëzit derdhin lot në përgjigje të një sërë emocionesh. Këto lot përmbajnë një nivel më të lartë të hormoneve të stresit sesa llojet e tjera të lotëve.

Njerëzit mund të përpiqen të mbajnë lotët nëse i shohin ato si një shenjë dobësie, por shkenca sugjeron që të bësh një gjë të tillë do të thotë të humbasësh një sërë përfitimesh. Studiuesit kanë zbuluar se e qara:

Ka një efekt qetësues

Vetë-qetësues është kur njerëzit:

  • rregullojnë emocionet e tyre,
  • qetësojnë veten e tyre dhe
  • zvogëlojnë shqetësimin e tyre.

Një studim i vitit 2014 zbuloi se e qara mund të ketë një efekt të drejtpërdrejtë, vetë-qetësues tek njerëzit. Studimi shpjegoi se si e qara aktivizon sistemin nervor parasimpatik (PNS), i cili i ndihmon njerëzit të relaksohen.

Merr mbështetje nga të tjerët

Si dhe duke ndihmuar njerëzit që të vetë-qetësohen, të qarat mund të ndihmojnë njerëzit të marrin mbështetje nga të tjerët përreth tyre.

Siç shpjegon ky studim i vitit 2016, e qara është kryesisht një sjellje atashimi, pasi mbledh mbështetje nga njerëzit përreth nesh. Kjo është e njohur si një përfitim ndërpersonal ose shoqëror.

Ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve

Kërkimet kanë zbuluar se përveçse qetësimit, derdhja e lotëve emocionalë çliron oksitocinë dhe endorfinë.

Këto kimikate i bëjnë njerëzit të ndihen mirë dhe gjithashtu mund të lehtësojnë dhimbjen fizike dhe emocionale. Në këtë mënyrë, e qara mund të ndihmojë në zvogëlimin e dhimbjes dhe të promovojë një ndjenjë të mirëqenies.

Përmirëson gjendjen shpirtërore

E qara jo vetëm se ju qetëson, ajo ju bën të ndjeheni më mirë. Si dhe lehtësimin e dhimbjeve, oksitocina dhe endorfina mund të ndihmojnë në përmirësimin e humorit. Kjo është arsyeja pse ato shpesh njihen si kimikate “të mira”.

Lëshon toksinat dhe lehtëson stresin

Kur njerëzit qajnë në përgjigje të stresit, lotët e tyre përmbajnë një numër të hormoneve të stresit dhe kimikateve të tjera.

Studiuesit besojnë se e qara mund të zvogëlojë nivelet e këtyre kimikateve në trup, të cilat, nga ana tjetër, mund të zvogëlojnë stresin. Sidoqoftë, nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë për ta konfirmuar këtë.

Ndihmon gjumin

Një studim i vogël në 2015 zbuloi se e qara mund të ndihmojë foshnjat të flenë më mirë. Nëse e qara ka të njëjtin efekt rritës të gjumit tek të rriturit është ende për tu hulumtuar.

Sidoqoftë, rrjedh se efektet qetësuese, përmirësuese të humorit dhe lehtësimin e dhimbjeve të të qarit më sipër mund të ndihmojnë një person të bjerë në gjumë më lehtë.

Lufton bakteret

E qara ndihmon për të vrarë bakteret dhe për t’i mbajtur sytë të pastër pasi lotët përmbajnë një lëng të quajtur lizozimë.

Një studim i vitit 2011 zbuloi se lizozima kishte veti të tilla të fuqishme antimikrobike, saqë mund të ndihmonte edhe në uljen e rreziqeve të paraqitura nga agjentët e bioterrorit, siç është antraksi.

Përmirëson shikimin

Lotët bazalë, të cilët lëshohen sa herë që një person mbyll sytë, ndihmojnë për të mbajtur sytë me lagështi dhe parandalojnë tharjen e mukozave.

Siç shpjegon Instituti Kombëtar i Syve, efekti vajosës i lotëve bazalë i ndihmon njerëzit të shohin më qartë. Kur membranat thahen, shikimi mund të bëhet i paqartë. /Insajderi.com

Burimi: Medical News Today