Mosmarrëveshje mes BE-së dhe Britanisë së Madhe për furnizim me vaksina

Mosmarrëveshje mes BE-së dhe Britanisë së Madhe për furnizim me vaksina

Bashkimi Evropian ka ndryshuar vendimin e saj për të anuluar përkohësisht një pjesë të marrëveshjes Brexit mes një mosmarrëveshje të vazhdueshme mbi furnizimet e vaksinave COVID në bllok.

Ky veprim do të kishte parë kontrolle në kufirin e Irlandës dhe Irlandës së Veriut për të parandaluar dërgesat që hyjnë në Britaninë e Madhe.

Por, Komisioni Evropian më vonë tha se do të siguronte që Protokolli i Irlandës së Veriut është “i paprekur”.

Sidoqoftë, BE tha se nuk kishte “zgjidhje tjetër” përveçse të vazhdonte me futjen e kontrolleve të eksportit për vaksinat.

Më vonë të premten në mbrëmje, Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, tha se Britania e Madhe dhe BE kishin “rënë dakord mbi parimin që nuk duhet të ketë kufizime në eksportin e vaksinave nga kompanitë ku ata janë duke përmbushur përgjegjësitë kontraktuale”.

Ajo tha se rikthimi erdhi pas “bisedimeve konstruktive” me Kryeministrin e Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson, në të cilin ai kishte shprehur “shqetësime të mëdha” në lidhje me planin fillestar. /Insajderi.com