“My Octopus Teacher”- dokumetari që mahniti audiencën dhe vetëdijson për fuqinë magjike të natyrës

“My Octopus Teacher”- dokumetari që mahniti audiencën dhe vetëdijson për fuqinë magjike të natyrës

Në dokumentarin e tij të fundit, “My Octopus Teacher”, zhytësi dhe regjisori falas Craig Foster tregon një histori unike rreth miqësisë dhe lidhjes së tij me një oktapod Kejptaun, Afrika e Jugut. Kjo është emërtuar “historia e dashurisë që na duhet tani” nga The Cut.

Siç është përmendur nga CNN, filmi ndjek Foster ndërsa ai është duke luftuar lodhjen nga profesioni dhe depresioni duke bërë not të përditshëm në bregdetin e ftohtë të Afrikës së Jugut.

Ai fiksohet me një oktapod të zakonshëm, duke u zhytur çdo ditë për ta vizituar dhe vëzhguar atë në mjedisin e saj natyror. Ai është i habitur nga aftësia e saj për të gjetur mënyra të zgjuara për t’iu shmangur grabitqarëve dhe për t’iu përshtatur mjedisit të saj.

“Para syve të shikuesit, oktapodi përshtat strategjinë e tij të gjuetisë për gaforre, shmang një peshkaqen dhe ndërron forma për t’iu ngjajur algave dhe shkëmbinjve. Kjo krijesë përdor inteligjencën dhe kreativitetin e saj për të mbijetuar” .

Magjepsja dhe kureshtja e Foster për të dhe marrëdhënia e pamundur midis tyre është një leksion mbi brishtësinë e jetës dhe lidhjen e njeriut me natyrën, raporton The Cut. Ndërveprimi i tyre arrin kulmin kur oktapodi noton deri te Foster dhe ulet në gjoksin e tij, duke shfaqur lidhjen midis specieve.

Foster sjell një “nivel të vetëdijes që pak kanë përjetuar para tij” në jetën e cefalopodit dhe shumë persona të famshëm janë zotuar të mos hanë kurrë oktapod pasi kanë shikuar dokumentarin, sipas USA Today.

“Oktapodi më tregoi shumë gjera që ishin krejt të reja për shkencën sepse kjo kafshë më besoi”.

Foster i tha CNN se mësimi më i madh që oktapodi i ka dhënë atij është se “njerëzit janë pjesë e botës natyrore dhe jo thjesht vizitorë”./Insajderi.com