NASA ka hapur një asteroid për të marrë një mostër dhe copëzat e tij po derdhen nëpër hapësirë

NASA ka hapur një asteroid për të marrë një mostër dhe copëzat e tij po derdhen nëpër hapësirë

Një sondë e NASA e dërguar për të mbledhur copëza shkëmbi nga një asteroid disa qindra miliona kilometra nga Toka është hapur aq shumë sa që mostrat po derdhen.

Zyrtarët prapa sondës Osiris-Rex, që zbarkoi në Bennu në fillim të kësaj jave, thonë se operacioni i mbledhjes mund të jetë kryer shumë mirë.

Fotografitë e kthyera në Tokë tregojnë se shkëmbit i është hapur një vend dhe një pjesë e mostrës po rrjedh, thotë NASA.

NASA tani po përpiqet ta vendosë në mënyrë të sigurt.

“Një pjesë e konsiderueshme e masës së kërkuar të mbledhet shihet duke rrjedhur,” tha kreu i misionit Dante Lauretta.

Artizanat besohet të ketë mbledhur rreth 400g (14oz) fragmente, tha ai.

Sonda nuk mund të kishte bërë më mirë, shtoi ai. “Shqetësimi im i madh tani është që grimcat po ikin sepse ne ishim pothuajse një viktimë e suksesit tonë këtu”./Insajderi.com

Burimi: BBC News