Ndjenjë e ankthit dhe mërzisë – ja çfarë duhet të dini tani që hymë në shtator

Ndjenjë e ankthit dhe mërzisë – ja çfarë duhet të dini tani që hymë në shtator

Këto ditë, ka një emër për çdo ndjenjë të tmerrshme që përjetoni gjatë jetës tuaj.

Dhe kjo është një gjë e mirë, sepse na jep fjalorin për të folur për gjërat që i kemi ndjerë përgjithmonë dhe zvogëlon disa stigmatizime për të folur për shëndetin mendor, njofton Insajderi.

Por ndërsa paketojmë çdo ndjesi në një fenomen miqësor të mediave sociale, kjo na lë me një pyetje të madhe: çfarë duhet të bëjmë për këtë?

“Ankthi i gushtit”, termi i ri që përdoret për të përshkruar trishtimin dhe shqetësimin shumë të vërtetë që ndjeni në pritje të mbarimit të verës. Edhe pse shumë prej nesh nuk ndjekin më një kalendar tradicional shkollor, ne mund ta shoqërojmë gushtin me kthimin në shkollë dhe heqjen e lirisë së verës. Është thënë që gushti është tamam si një varg i 31 të dielash.

Në të vërtetë, gushti është e treta e fundit e verës dhe ju nuk doni të kaloni ditët e fundit të ngrohta në një top ankthi, shpjegon Debra Kissen, psikologe klinike . Nëse mendoni se keni “ankth të gushtit”, atëherë është e rëndësishme të kuptoni se ka gjëra që mund të bëni për të ri-lidhur trurin tuaj për ta trajtuar këtë muaj ndryshe, shton ajo.

“Ndonjëherë shqetësimet dhe frika për të të ardhmen ju largojnë nga momenti i tanishëm,” – thotë Dr. Kissen. Aftësia kryesore që duhet të zhvilloni për të luftuar ankthin e gushtit është thjesht ndërgjegjësimi, thotë ajo.

E gjitha ka të bëjë me depresionin sezonal i cili është një çrregullim kompleks i humorit që mund të rezultojë në ndjenja të theksuara dëshpërimi dhe mërzie. Shumë shkaktojnë gjithashtu irritim, nervozizëm, mungesë interesi dhe përqendrimi, tërheqje nga të dashurit, modele të shqetësuara të gjumit dhe simptoma të tjera.

Shtatori është një nxitës i fortë i simptomave, pasi ditët tona fillojnë të shkurtohen dhe temperatura të ndryshojë.

Kjo kohë e vitit është shpesh e vështirë pasi njerëzit mbase ndikohen nga gjëra të tilla si ndryshimi i vitit shkollor, pushimet, të cilat janë stresuese për shumë njerëz, dhe në fund të fundit, ndryshimi në rutinë që vjen me kalimin nga ditët e gjata dhe të nxehta të verës në ditë të ftohta, të errëta të dimrit. /Insajderi.com

Burimi: Healthy Living, Broadview