Ndryshimi i rregullave nënkupton që burrat homoseksual dhe biseksual tani mund të dhurojnë gjak

Ndryshimi i rregullave nënkupton që burrat homoseksual dhe biseksual tani mund të dhurojnë gjak

Rregullat e dhurimit të gjakut për burrat homoseksual dhe biseksual janë duke u zbutur në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, në atë që qeveria po e quan një “ndryshim historik”.

Kriteret e reja përqendrohen në sjelljet individuale, duke hequr një ndalimin për çdo burrë që ka pasur marrëdhënie seksuale me burra në tre muajt e fundit.

Do të thotë që burrat që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra në një marrëdhënie afatgjatë tani do të jenë në gjendje të dhurojnë gjak në çdo kohë.

Ndryshimet do të zbatohen deri në verën e vitit 2021.

Të gjithë dhuruesit e gjakut që kanë pasur një partner seksual dhe që kanë qenë me partnerin e tyre seksual për më shumë se tre muaj, tani do të kenë të drejtë të dhurojnë pavarësisht nga gjinia e tyre, gjinia e partnerit të tyre ose lloji i seksit që ata kryejnë.

Sipas rregullave të mëparshme, të gjithë burrat që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra duhej të përmbaheshin nga seksi për tre muaj në mënyrë që të dhuronin gjak.

Komiteti Këshillëdhënës për Sigurinë e Gjakut, Indeve dhe Organeve, i cili këshillon departamentet shëndetësore të MB, rekomandoi ndryshimet pas ekzaminimit të provave më të fundit në lidhje me dhurimin e gjakut dhe sjelljen seksuale.

Nëse dhuruesit kanë pasur më shumë se një partner seksual ose një partner të ri në tre muajt e fundit, ata mund të dhurojnë për sa kohë që nuk kanë kryer seks anal.

Seksi anal është një nga sjelljet seksuale që mbart rrezikun më të madh të një infeksioni seksualisht të transmetueshëm./Insajderi.com

BBC News