Në këtë kohë do dalin rezultatet e para të zgjedhjeve në SHBA

Në këtë kohë do dalin rezultatet e para të zgjedhjeve në SHBA

Miliona amerikanë po votojnë, por kur saktësisht do ta dimë nëse Trump apo Biden fitojë zgjedhjet. Sondazhet fillojnë të mbyllen në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në ora 18:00, me standarde Lindore (23:00 GMT) dhe kohët e mbylljes së sondazheve ndryshojnë nga shteti., transmeton Inajsderi.

Rezultatet në secilin shtet nuk do të fillojnë të vijnë derisa të mbyllen sondazhet në secilin shtet të veçantë. Projeksionet e fituesve nuk do të bëhen të ditur derisa të mbyllen të gjitha sondazhet në një shtet. Parashikimet e para të shteteve që Donald Trump dhe Joe Biden kanë fituar nuk do të fillojnë deri në orën 19:00 EST (00:00 GMT), kur të gjitha votimet janë mbyllur në nëntë shtete, raporton Al Jazeera.

Sidoqoftë, ora 23:00 EST konsiderohet e hershme, të paktën në historinë e kohëve të fundit. Nga pesë zgjedhjet e kaluara presidenciale, vetëm 2008 u thirr në atë kohë, kur fitorja e parashikuar e California për Barack Obama e vendosi atë prapa pragut të 270 votave elektorale. Në 2012 dhe 2016, fituesit u parashikuan në orët brenda EST.

Dy herë në pesë zgjedhjet e kaluara, parashikimet e fituesve nuk u bënë as natën e zgjedhjeve. Në 2004, George W Bush nuk u quajt fitues deri në mesditë të nesërmen e zgjedhjeve.

Dhe në vitin 2000, mediat që bënin projeksione gabimisht thirrën Florida për Al Gore përpara se të hiqnin atë parashikim. Natyra e ngushtë e rezultateve të asaj gare bëri që as Gore dhe as George W Bush të mos kishin vota të mjaftueshme elektorale pa rezultatet e Floridës, duke çuar në javë të rinumërimeve dhe betejave ligjore. Florida nuk u thirr deri në 12 dhjetor, kur Gjykata e Lartë e SH.B.A. urdhëroi të ndalohej rinumërimi i shtetit. Bush kishte një epërsi prej 537 votash në atë pikë dhe u shpall fitues, duke i dhënë atij votat elektorale të shtetit dhe një fitore të Kolegjit Zgjedhor. /Insajderi.com