Në mes pandemisë së vazhdueshme hapet “Muzeu i lumturisë”

Në mes pandemisë së vazhdueshme hapet “Muzeu i lumturisë”

Mes një kohe të ankthit të shtuar global, Instituti i Kërkimit të Lumturisë me bazë në Kopenhagë ka hapur muzeun e parë në botë kushtuar asaj ndjenje tani të shkurtër. Muzeu është i vendosur në Danimarkë, e cila aktualisht mban titullin e vendit të dytë më të lumtur në planet, njofton Insajderi.

“Ne të gjithë duket se po kërkojmë lumturi – por ndoshta po kërkojmë në vende të gabuara. Ne jemi bërë më të pasur si shoqëri, por shpesh kemi dështuar të bëhemi më të lumtur”, thotë Muzeu i Lumturisë në një deklaratë. “Prandaj, Instituti i Kërkimit të Lumturisë vendosi të krijojë një muze ku mund të sjellim lumturi në jetë”.

Siç shkruan Hakim Bishara për Hyperallergic, muzeu përmban tetë dhoma kushtuar teorive të ndryshme mbi natyrën e lumturisë. Në një shfaqje, të ftuarve u kërkohet të zgjedhin midis një “makine përvojë” që u siguron përdoruesve kënaqësi të pafund, megjithëse iluzive, dhe botën reale, e cila përfshin dhimbje dhe vuajtje. Ekspozitat e tjera përfshijnë një dhomë hartash që identifikojnë vendet më të lumtura dhe më fatkeqe të botës, një laborator lumturie, një përmbledhje të historisë së lumturisë dhe një eksplorim të arsyes pse Danimarka dhe vendet e tjera nordike vazhdimisht renditen ndër më të lumturat në botë.

Lumturia është jashtëzakonisht e vështirë – nëse jo e pamundur – të përcaktohet. Merriam-Webster e përcakton emocionin si “një gjendje mirëqenieje dhe kënaqësie”, por këto terma nënkuptojnë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm.

Mesi i një pandemie globale mund të duket si një kohë e çuditshme për të hapur një muze. Sipas Deborah Vankin të Los Angeles Times, një në gjashtë muzetë amerikanë rrezikojnë mbylljen e përhershme për shkak të streseve financiare të përbëra nga pandemia e Covid-19. Por siç thotë Wiking për CNN, ai dhe kolegët e tij vendosën të hapnin muzeun sepse ai mendonte se bota kishte nevojë për të tani. /Insajderi.com

Burimi: Smithsonian Magazine