Nëse përballeni me një situatë sfiduese, mendoni si një bletë

Nëse përballeni me një situatë sfiduese, mendoni si një bletë

Pavarësisht nëse po përpiqemi të ndalojmë ndryshimin e klimës ose thjesht duam të përballemi me një projekt të vështirë në punë, është e lehtë të humbasësh motivimin, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi.

Pavarësisht sa net pa gjumë i kushtojmë arritjes së qëllimeve tona, përpjekjet tona duket se nuk janë asgjë më shumë sesa një pikë në kovë. Por siç rezulton, ne mund të jemi në gjendje të mësojmë pak diçka rreth durimit nga bletët e përulura.

Jetëgjatësia e një blete është shumë e shkurtër.

Një bletë e zakonshme që punon jeton për rreth 4 deri në 8 javë. Kjo nuk është asgjë krahasuar me jetën tonë që zgjat mesatarisht 65-70 vjet. Ata kanë shumë më pak kohë për të ndikuar në botë sesa ne. Megjithatë askush nuk ka parë një bletë që hoqi dorë nga punët e tyre sepse “nuk ka shumë rëndësi”.

Kontributi i një blete është i parëndësishëm.

Një bletë që punon bën vetëm 1/12 e një lugë çaji mjaltë. Por të gjithë në një zgjua bëjnë punën e tyre në mënyrë që të gjithë të funksionojnë dhe të vazhdojnë të jetojnë.

Bletët që punojnë sjellin nektar dhe polen dhe rrisin brezin e ri. Dronët janë meshkuj që jo vetëm ciftëzohen me mbretëreshën, por gjithashtu bëjnë edhe “punën e ndyrë” – ata përdorin krahët e tyre për të mbajtur temperaturën e duhur në zgjua. Dhe mbretëreshat merren vetëm me vendosjen e vezëve.

Një bletë e vogël duket e parëndësishme por nëse i hiqni nga sistemi, gjithçka do të dështojë.

Një bletë mund të bindë një zgjua të tërë që ta ndjekë atë.

Kur të gjitha qelizat në një zgjua janë plot dhe mbretëresha nuk ka hapësirë ​​për të lëshuar vezë, bletët duhet të gjejnë një vend të ri për të jetuar. Kështu që ata e braktisin strehën e tyre të vjetër dhe ulen plotësisht në një pemë. Disa nga bletët shkojnë në drejtime të ndryshme për të gjetur një vend të lulëzuar që mund të banojnë.

Kur njëra prej tyre gjen diçka që i përshtatet fare mirë, ajo kthehet dhe fillon të tundet, duke u përpjekur të përcjellë përmes vallëzimit që ta ndjekin. Për disa orë, zgjua zgjedh të zhvendoset në vendin që ka ajo gjetur. Ndikimi i ngjan qarqeve koncentrike që shfaqen pasi hedhim një gur në ujë.

Përfundimi?

Nëse heqim një bletë, do të humbasim vetëm 1/12 e një lugë çaji me mjaltë. Por nëse heqim një duzinë prej tyre, do të kemi një lugë çaji më pak sesa mund të kishim. Nëse nuk ka ndonjë bletë që mund të gjejë një vend të ri për të jetuar të gjithë, atëherë e gjithë zgjua do të vdiste dhe ne nuk do të merrnim fare mjaltë.

Pavarësisht se sa i vogël mund të duket kontributi juaj, ai ka një ndikim të madh nëse shikoni pamjen më të madhe. Mos harroni kurrë se 1/12 e një luge çaji ka rëndësi. /Insajderi.com