Nëse shkolla kalon online, studentët e huaj në SHBA duhet të riatdhesohen ose rrezikojnë të deportohen

Nëse shkolla kalon online, studentët e huaj në SHBA duhet të riatdhesohen ose rrezikojnë të deportohen

Studentët ndërkombëtarë që ndjekin diploma në Shtetet e Bashkuara do të duhet të largohen nga vendi ose të rrezikojnë dëbimin nëse universitetet e tyre kalojnë mësimet online, njoftoi të hënën Imigracioni dhe Zbatimi i Doganave, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Masa mund të prekë mijëra studentë të huaj që vijnë në Shtetet e Bashkuara për të ndjekur universitete ose për të marrë pjesë në programe trajnimi, si dhe studime jo-akademike ose profesionale.

Universitetet në mbarë vendin kanë filluar të marrin vendimin për kalimin në mësime online, si rezultat i pandemisë coronavirus. Për shembull, në Harvard, të gjitha udhëzimet e mësimit do të dorëzohen në internet, përfshirë studentët që jetojnë në kampus. Për studentët ndërkombëtarë, kjo do të thotë që duhet të largohen nga SHBA.

“Ka shumë pasiguri. Është shumë zhgënjyese”, tha Valeria Mendiola, 26 vjeçare, një studente e diplomuar në Harvand. “Nëse duhet të kthehem në Meksikë, unë jam në gjendje të kthehem, por shumë studentë ndërkombëtarë thjesht nuk munden”.

Sipas njoftimit, departamenti i shtetit nuk do të lëshojë viza për studentët, cikli i studimeve të të cilëve është totalisht online. Këtu përjashtohen institucionet arsimore që do të funksionojnë përmes një modeli-hibrid, pra do të ketë përzierje klasash online dhe fizike.

Brad Farnsëorth, nënkryetar i Këshillit Amerikan për Arsimin, u shpreh se njoftimi “e kapi atë dhe shumë të tjerë në befasi”. “Mendojmë se do të krijojë më shumë konfuzion dhe më shumë pasiguri,” tha ai, organizata e të cilit përfaqëson rreth 1,800 kolegje dhe universitete. “Po shpresonim për më shumë vlerësim të të gjitha mundësive të tjera”. /Insajderi.com