Një studim izraliet thotë se vaksina anti-COVID mund të mos ketë ndikim tek varianti afrikan

Një studim izraliet thotë se vaksina anti-COVID mund të mos ketë ndikim tek varianti afrikan

Varianti i Coronavirusit i zbuluar në Afrikën e Jugut mund të “thyejë” deri në një farë mase vaksinën COVID-19 të Pfizer-BioNTech, zbuloi një studim në Izrael.

Varianti i Coronavirusit të Afrikës së Jugut arriti të depërtojë në një farë mase mbrojtjen e ofruar nga dy doza të vaksinës Pfizer-BioNTech, megjithëse mbetet e paqartë se sa efikasitet humbet, tha ajo.

Hulumtimi, i lëshuar të shtunën, krahasoi gati 400 njerëz që testuan pozitivisht për COVID-19 dy javë ose më shumë pasi morën një ose dy doza të vaksinës, përkundrejt të njëjtit numër të pacientëve të pavaksinuar me sëmundjen.

Ajo përputhej me moshën dhe gjininë, ndër karakteristikat e tjera.

Varianti i Afrikës së Jugut, B.1.351, u zbulua se përbën rreth 1 përqind të të gjitha rasteve COVID-19 në të gjithë njerëzit e studiuar, sipas studimit nga Universiteti i Tel Avivit dhe ofruesi më i madh i kujdesit shëndetësor të Izraelit, Clalit.

Por në mesin e pacientëve që kishin marrë dy doza të vaksinës, shkalla e prevalencës së variantit ishte tetë herë më e lartë se e pavaksinuari – 5.4 përqind kundrejt 0.7 përqind. /Insajderi.com