Papa në mesazhin e Pashkëve: Të shpërndahen vaksinat edhe në vendet e varfra

Papa në mesazhin e Pashkëve: Të shpërndahen vaksinat edhe në vendet e varfra

Papa Françesku u ka kërkuar vendeve në mesazhin e tij të Pashkëve që të shpejtojnë shpërndarjen e vaksinave COVID-19, veçanërisht për të varfërit në botë, dhe i quajti konflikt të armatosur dhe shpenzimet ushtarake gjatë një pandemie “skandaloze”, transmeton Insajderi.

Pandemia e Coronavirusit ka nënkuptuar se ky ka qenë viti i dytë me radhë që shërbesat papale të Pashkëve kanë marrë pjesë në tubime të vogla në një altar dytësor të Bazilikës së Shën Pjetrit, në vend të turmave në kishë ose sheshin jashtë, raporton Al Jazeera.

Pasi tha Mesha të dielën, Françesku lexoi mesazhin e tij Urbi et Orbi (për qytetin dhe botën), në të cilin ai rishikon tradicionalisht problemet e botës dhe bën thirrje për paqe.

“Pandemia ende po përhapet, ndërsa kriza sociale dhe ekonomike mbetet e rëndë, veçanërisht për të varfërit. Sidoqoftë – dhe kjo është skandaloze – konfliktet e armatosura nuk kanë përfunduar dhe arsenalet ushtarake janë duke u forcuar”, tha ai.

Françesku, i cili normalisht do t’u kishte dhënë adresën deri në 100,000 njerëzve në Sheshin e Shën Pjetrit, foli me më pak se 200 në kishë ndërsa mesazhi u transmetua në dhjetëra miliona nëpër botë.

Sheshi ishte bosh përveç disa oficerëve të policisë që zbatonin një bllokim të rreptë tre-ditor kombëtar.

Papa i kërkoi Zotit të ngushëllonte të sëmurët, ata që kanë humbur një të dashur dhe të papunët, duke i nxitur autoritetet që t’u japin familjeve në nevojë më të madhe një “ushqim të mirë”.

Ai lavdëroi punonjësit e mjekësisë, simpatizoi të rinjtë që nuk mund të shkonin në shkollë dhe tha që të gjithë ishin thirrur për të luftuar pandeminë.

Vaksinimi është “një mjet thelbësor” në luftën kundër virusit, tha Papa.

“Unë nxis të gjithë bashkësinë ndërkombëtare, në një frymë të përgjegjësisë globale, të angazhohen për të kapërcyer vonesat në shpërndarjen e vaksinave dhe për të lehtësuar shpërndarjen e tyre, veçanërisht në vendet më të varfra”, shtoi ai.

Françesku, i cili shpesh ka bërë thirrje për çarmatosje dhe ndalim total të mbajtjes së armëve bërthamore, tha: “Ka ende shumë luftëra dhe shumë dhunë në botë! Zoti, i cili është paqja jonë, na ndihmoftë të kapërcejmë mënyrën e luftës”. /Insajderi.com