“Peshku racist”

Një ngjarje interesante ka ndodhur në Danimarkë.

“Peshku racist”

Statuja e njohur si Sirenë e Vogël të Hans Christian Andersen, një nga vizatimet më të mëdha turistike të Kopenhagës, Danimarkë – është vandalizuar me tekstin “peshq racist”.

Fjalët u etiketuan në gurin mbi të cilin bronzi i lartë i sulmuar 1.65 metra (5.4 këmbë) është ulur në hyrje të portit të Kopenhagës, raporton, Fox News, transmeton Insajderi.

Askush nuk ka marrë përgjegjësinë për aktin.

Statuja u krijua në nderim të tregimtarit danez Andersen. Ka qenë prej kohësh një synim i njohur për vandalët, të cilët e kanë hedhur në erë nga gishti i saj, e prenë kokën dhe e pikturuan.

Bronza bazohet në një vajzë sirenë të një mbreti detar mit, i cili sipas përrallës së Hans Christian Andersen, bie në dashuri me një princ dhe dëshiron të bëhet njerëzor.

Muajin e kaluar, një statujë në Kopenhagë e një misionari danez që ishte çelës për kolonizimin e Grenlandës, u lye me bojë të kuqe dhe fjalët “dekolonizohen”.

Nuk dihej nëse ishin të lidhura dy rastet e vandalizmit. Statujat dhe monumentet në të gjithë botën janë duke u rishqyrtuar në dritën e demonstratave të drejtësisë racore pas vdekjes së George Floyd në Minneapolis.

Aktivistët e të drejtave të enjten akuzuan zyrtarët danezë se nuk ishin në gjendje të njohin racizmin pasi autoritetet thanë se vrasja e një burri birakali nga dy burra të bardhë nuk ishte me motiv racional. /Insajderi.com/