Pfizer po teston pilulë kundër pandemisë COIVD-19, mund të jetë gati për këtë vit

Pfizer po teston pilulë kundër pandemisë COIVD-19, mund të jetë gati për këtë vit

Kompania ‘Pfizer’, që futi në treg një ndër vaksinat anti-COVID më të përdorurat në Evropë dhe Amerikën e Veriut, tashmë po teston pilulën e saj eksperimentale mbi njerëz. Droga antivirale, e quajtur PF-07321332, mund t’u jepet njerëzve që kanë filluar të shfaqin shenja të infeksionit me Coronavirus në mënyrë që të ndalojnë sëmundjen të bëhet e rëndë, përcjell Insajderi.

Pilula anti-COVID e ‘Pfizer’ mund të jetë gati këtë vit pasi provat e para njerëzore do të përfundojnë në maj pasi, eksperti që studion një tjetër antiviral thotë se ilaçet efektive mund t’i japin fund bllokimeve përgjithmonë, njofton DailyMail.

Prova e fazës së parë të Pfizer të PF-07321332 është planifikuar të përfundojë më 25 maj, ku aktualisht rreth 60 njerëz janë të përfshirë në fazën e parë të provës.

Pilulat treguan ‘aktivitet të fuqishëm antiviral’ në laborator dhe tani është në provat e sigurisë dhe Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar është e angazhuar për të gjetur ilaçe antivirale për COVID deri në vjeshtë.

Pilula parandaluese COVID e Pfizer mund të jetë në dispozicion deri në fund të vitit nëse provat njerëzore në SH.B.A. dhe Belgjikë janë të suksesshme.

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson, në një konferencë në Downing Street tha se: ‘Kjo do të thotë, për shembull, që nëse jeni pozitiv, mund të ketë një tablet që mund të merrni në shtëpi për të ndaluar virusin në gjurmët e tij dhe për të zvogëluar ndjeshëm mundësinë e infeksionit që të kthehet në sëmundje më të rëndë. Ose nëse jetoni me dikë që ka rezultuar pozitiv, mund të jetë një pilulë që mund të merrni për disa ditë për të parandaluar që të merrni sëmundjen vetë”.  /Insajderi.com