Presidenti i Italisë apel Evropës: Merreni seriozisht kërcënimin nga COVID-19

Presidenti i Italisë apel Evropës: Merreni seriozisht kërcënimin nga COVID-19

Presidenti i Italisë, Sergio Matarella, i bëri apel Evropës që ta kuptojë kërcënimin nga koronavirusi përpara se të jetë shumë vonë. Kreu i shtetit u shpreh se disa prej vendeve të BE-së i kanë ofruar ndihmë Italisë por ai ka theksuar se solidariteti sot është për interesin e të gjitha vendeve.

“Ne po përjetojmë një faqe të trishtuar në historinë tonë. Ne kemi parë imazhe që do të jenë të pamundura për tu harruar. Disa territore – dhe veçanërisht brezi i vjetër – po paguajnë një çmim shumë të lartë.

Për disa ditë ka pasur shenja të një ngadalësimi të rritjes së infeksioneve të reja në krahasim me javët e mëparshme: nuk është një fakt që mund të na gëzojë, bëhet fjalë për shumë pacientë të rinj dhe mbi të gjitha sepse shoqërohet nga shumë vdekje të reja. Edhe sot ka një numër të madh dhimbjesh të vdekjeve të reja. Sidoqoftë, ky fenomen sugjeron që masat e sjelljes të miratuara janë duke prodhuar efekte pozitive dhe, për këtë arsye, përforcon nevojën për të vazhduar respektimin e tyre në mënyrë skrupuloze për aq kohë sa është e nevojshme.

Iniciativat e mëtutjeshme të përbashkëta janë të domosdoshme, duke kapërcyer modelet e vjetra që tani janë jashtë realitetit të kushteve dramatike në të cilat ndodhet kontinenti ynë. Shpresoj që të gjithë ta kuptojnë plotësisht, përpara se të jetë vonë, serioziteti i kërcënimit për Evropën. Solidariteti nuk kërkohet vetëm nga vlerat e Unionit, por është gjithashtu në interesin e përbashkët.”, tha ai.

Presidenti shtoi se uniteti dhe kohezioni shoqëror janë të domosdoshëm në këtë gjendje.

“Një konsideratë e fundit: ndërsa ne aplikojmë menjëherë dhe në mënyrë të efektshme instrumentet kundër vështirësive ekonomike, duhet të fillojmë të mendojmë për pas urgjencës: iniciativat dhe mënyrat për të ringjallur gradualisht jetën tonë shoqërore dhe ekonominë tonë. Në rindërtim, njerëzit tanë kanë ditur gjithmonë se si të shprehin më të mirën.

Perspektivat për të ardhmen janë – edhe një herë – brenda mundësive tona. Ne kemi kaluar kohë të vështira dhe dramatike në periudha të tjera. Me siguri do të kemi sukses – së bashku – edhe këtë herë.”