“Propozimi i presidentit për Ekip të Unitetit do të dështojë”

“Propozimi i presidentit për Ekip të Unitetit do të dështojë”

Propozimi i Presidentit Hashim Thaçi, që Kosova ta ketë një Ekip Uniteti për bisedimet me Serbinë, nuk po cilësohet si i duhur. Madje një ide e tillë sipas njohësve të çështjeve politike dhe kushtetuese do të dështojë, ngase, sipas tyre, me këtë nismë Thaçi po mundohet që ta faktorizojë vetën.

Hashim Thaçi, gjatë ditës së mërkurë në një shkrim të publikuar ka rihapur idenë e themelimit të një Ekipi të Unitetit ku do të përfaqësoheshin partitë politike e shoqëria civile. Këtë e ka përsëritur edhe të enjten në Bruksel pasi ka takuar Presidentin serb Vuçiq.

Por, sipas politologut, Ramush Tahiri, një ekip i tillë nuk është dashur që të propozohet nga i pari i shtetit. Madje ai thotë se kjo ide e Thaçit nuk do të mund të arrijë që të jetësohet. Tahiri ka deklaruar se Kosova duhet pasur një ekip këshillëdhënës por jo të unitetit.

“Parimisht nuk besoj që Kosova ka nevojë për ndonjë Ekip të Unitetit. Një ekip i tillë është i panevojshëm. Nuk kemi nevojë për përfaqësim të ndonjë uniteti. Qind për qind kjo nismë e presidentit Thaçi do ta dështojë. Ai mund të jetë një ekip këshillëdhënës por uniteti jo. Përndryshe ky ekip s’ka asnjë efekt”, ka thënë Tahiri, për Express.

Tahiri madje ka thënë se bisedimet me Serbinë nuk duhet të zhvillohen as në nivel presidentesh. Thotë se për bisedimet duhet të angazhohet vetëm Qeveria e Kosovës.

“Në këtë bazë unë mendoj që me Serbinë duhet biseduar në nivel të qeverive, as në nivel të presidentit jo. Presidenti nuk ka mundësi të lidhë marrëveshje me ndonjë palë. Këtë kompetencë e ka tjetër kush. Unë nuk mendoj që është bërë e mirë që Thaçi e ka filluar këtë nismë. Nuk e di se përse po dëshiron me u faktorizua, në këtë rast Thaçi si President me një ekip të unitetit  dhe me i shtua kompetenca jashtë institucionale Kosovës në bisedimet me Serbinë”, ka deklaruar njohësi i çështjeve politike në Kosovë, Ramush Tahiri.

Ai thekson se liderët shtetërorë duhet filluar që ta trajtojnë Kosovën si shtet.

“Arritja më e madhe do të ishte që ne ta trajtojmë vetën si shtet e mos ta lejojmë që Serbia të na trajtojë neve si përcaktues të organeve të përkohshme qeverisëse”, ka shpjeguar Tahiri.