Protesta në Francë – burri që vrau një grua hebreje shmang gjykimin

Vendimi për të mos gjykuar Kobili Traoré mbi vrasjen e Sarah Halimit, 65 vjecare, në vitin 2017, ka provokuar zemërim ndërkombëtar.

Protesta në Francë – burri që vrau një grua hebreje shmang gjykimin
Burimi i fotografisë: Dominic Lipinski/PA

Mijëra protestues janë mbledhur në Paris dhe në të gjithë Francën pasi vrasësi i një gruaje hebre u shpall i papërshtatshëm për t’u gjykuar sepse u gjykua se kishte pësuar një episod psikotik të shkaktuar nga përdorimi i kanabisit.

Kobili Traoré akuzohet për rrahjen e 65-vjeçares Lucie Attal – e njohur më shumë si Sarah Halimi – dhe hedhjen e saj nga ballkoni apartamentin e saj në Paris në vitin 2017.

Gjykatat franceze e kanë njohur vrasjen si një krim antisemitik, por deklaruan se 32-vjeçari Traoré, aktualisht në një spital psikiatrik, nuk mund të gjykohej pasi ishte në kthetrat e një “forme mashtrimi” ë shkaktuar nga ilaçet dhe jo në kontrollin e veprimet e tij.

Vendimi i marrë 12 ditë më parë nga gjykata më e lartë e Francës, cass de cassation, për të mbështetur vendimin ka nxitur zemërimin midis familjes së Halimit dhe komunitetit të gjerë. /Insajderi.com