Provinca kineze që ndalon pronarët e qenve t’i shëtisin nëpër rrugë

Provinca kineze që ndalon pronarët e qenve t’i shëtisin nëpër rrugë

Një qark në provincën Yunnan të Kinës është detyruar të rishikojë një politikë që ndalon banorët të ecin qentë e tyre në publik nga 20 nëntori.

Sipas këtij rregulli kushdo që kapet duke shëtitur qenin tre herë do t’u konfiskohen dhe vriten kafshët shtëpiake.

Zyrtarët thanë se ishte për të mbrojtur banorët, pasi kishte pasur incidente kur kafshët shtëpiake të lëshuara që kishin kafshuar njerëzit.

Sidoqoftë, veprimi ka shkaktuar zemërim në mediat sociale, duke bërë që zyrtarët të thonë se ata do të e “rimendojnë”.

“Këto janë politika të paqytetëruara për të nxitur rritjen e qenve” të civilizuar “,” tha një, me të tjerët që kritikuan masën “ekstreme”.

Qarkorja e lëshuar më 13 nëntor mandaton pronarët e kafshëve shtëpiake të mbajnë qentë e tyre brenda shtëpisë në çdo kohë. Ai gjithashtu thotë se kjo politikë tenton të promovojë zakone të “civilizuara” të rritjes së qenve.

Dr Jaipal Singh Gill, drejtor ekzekutiv i Shoqatës për Parandalimin e Mizorisë ndaj Kafshëve në Singapor, tha se mbyllja e qenve brenda në shtëpi përgjithmonë mund të jetë “e dëmshme për mirëqenien e kafshës”.

“Në vend të ndalimit të shëtitjes së qenve, edukimi i pronarëve të kafshëve shtëpiake për pronësinë e përgjegjshme të kafshëve shtëpiake dhe vendosja e rregulloreve mund të konsiderohen në vend të tyre”, të tilla si mbajtja e një qeni në zinxhir në çdo kohë, tha ai.

Sipas politikës së re, pronarëve të kafshëve shtëpiake të cilët kapen duke shëtitur qentë e tyre në publik do t’u lëshohet një paralajmërim në shkallën e parë./Insajderi.com

BBC News