Pse është e vështirë të kujtojmë gjërat që na kanë ndodhur para moshës 4 vjeçare?

Pse është e vështirë të kujtojmë gjërat që na kanë ndodhur para moshës 4 vjeçare?

Thuhet personalitetet tona janë formuar në fëmijërinë tonë, por sa ironike është që mezi mbajmë mend ndonjë gjë nga vitet tona të hershme?

Ky fenomen mund të zbatohet për pothuajse të gjithë njerëzit dhe madje ka një term zyrtar – amnezi fëmijërie. Ndërsa rritemi, ne harrojmë njerëzit, ngjarjet dhe madje edhe vendet që kemi hasur si fëmijë, njofton Insajderi.

Çfarë është amnezia e fëmijërisë dhe kur ndodhë?

Amnezia e fëmijërisë është pamundësia e të rriturve për të kujtuar detajet e ngjarjeve apo edhe ngjarjeve të plota që u kanë ndodhur para moshës 4 vjeçare.

Disa studiues shkuan edhe më tej dhe zbuluan se fëmijët para moshës 7 vjeçare janë në gjendje të kujtojnë “60% ose më shumë nga ngjarjet e tyre të jetës së hershme “, ndërsa 8 dhe 9 vjeçare mund të shkonin deri në 40%. Kjo i lejoi ata të kuptonin se, ndërsa kalojmë faza të ndryshme të zhvillimit tonë, aq më pak kujtojmë ato që i paraprinin.

Kujtimet tona janë të lidhura ngushtë me aftësinë tonë për të folur.

Një nga teoritë pse nuk i ruajmë kujtimet tona foshnjore është se nuk mund të komunikonim verbalisht në atë kohë.

Kur rimarrim një kujtim, ne përdorim fjalë dhe mund ta përshkruajmë atë me shumë detaje që kërkon gjuhë. Shumica e foshnjave nuk fillojnë të flasin para moshës 2 vjeçare, kështu që ata thjesht nuk janë në gjendje të krijojnë një kujtesë kohezive.

Zhvillimi i trurit tonë luan një rol të madh.

Ndërsa rritemi, truri ynë po bën shumë ngritje të rëndë, kështu që një studim arriti në përfundimin se “kur truri është i zënë me rritjen e shumë qelizave të reja, ato nuk ruajnë kujtime që përndryshe do të ishin afatgjata”.

Përveç kësaj, ne as nuk mund të kujtojmë fizikisht ngjarje të përditshme para moshës 3-4 vjeçare, sepse kujtesa jonë episodike nuk ka filluar ende.

Kjo është arsyeja pse ne jemi në gjendje të kemi kujtime abstrakte si në cilin park keni shkuar shpesh, por jo në cilin dyqan akulloresh mamaja juaj ju ka çuar një herë.

Prindërit tanë ndryshojnë mënyrën se si ne kujtojmë disa ngjarje.

Një studim tjetër sugjeron që prindërit tanë janë në gjendje të ndryshojnë narrativën e fëmijërisë sonë. Mendoni për këtë, ne priremi ta mbajmë më mirë një kujtim nëse të tjerët na flasin për të, prandaj kujtojmë ngjarjet që prindërit tanë i konsiderojnë të rëndësishme.

Ky studim i njëjtë zbuloi se fëmijët kujtojnë të njëjtën ngjarje ndryshe pasi e diskutuan atë me baballarët e tyre, në krahasim me nënat e tyre. Fëmijët janë të impresionueshëm, prandaj është e rëndësishme t’i ndihmoni ata të mbajnë vetëm kujtime të mira dhe t’i perceptojnë ato në mënyrë korrekte. /Insajderi.com

Burimi: Bright Side