Pse na dhemb fyti kur pimë ujë pasi kemi përtypur çamçakëz menteje?

Pse na dhemb fyti kur pimë ujë pasi kemi përtypur çamçakëz menteje?

Edhe uji me temperaturë dhome na duket i ftohtë akull pasi përtypni çamçakëz mente. Pse pas përtypjes së çamçakëzit uji juaj papritmas është një temperaturë arktike?

Çamçakëzi nuk e bën ujin më të ftohtë.

Shkaku i kësaj ndjesie të tmerrshme është iluzioni termik. Iluzioni termik është i ngjashëm me iluzionin shqisor, i cili është thelbi i truqeve të magjistarëve dhe iluzioneve optike. Nga ana tjetër, iluzioni termik mashtron perceptimin e trupit tuaj për temperaturën.

Pse ndodh iluzioni termik?

Iluzioni termik ndodh për shkak të një proteine në trupin tuaj, TRPM8 që rregullon lëvizjet e joneve nëpër membranat në qeliza. Kjo proteinë nuk hapet vetëm për ndonjë stimul. TRPM8 hapet posaçërisht për stimujt me temperatura të ftohta, duke lejuar natriumin dhe kalciumin në qeliza dhe duke dërguar ngarkesa elektrike në të gjithë sistemin tuaj nervor, duke çuar kështu në ndjesinë e të ftohtit që ndjeni në pjesën e pasme të fytit tuaj.

Pse uji i temperaturës së dhomës na duket i ftohtë?

Këtu vjen pjesa e iluzionit. Kimikati kryesor në çamçakëz nenexhik, metanoli, vepron si një “agjent ftohës” që mashtron nervat tuaja shqisore për të menduar se ka diçka të ftohtë në gojën tuaj. Pastaj, kur pini një gotë ujë, truri juaj mendon se kjo temperaturë është shumë e ftohtë dhe fytin tuaj e ndjen sikur sapo keni gëlltitur një ajsberg. /Insajderi.com