Pse na dhembin dhëmbët kur hamë ëmbëlsira?

Pse na dhembin dhëmbët kur hamë ëmbëlsira?

Për dhëmbët, ngrënia ose pirja e ëmbëlsirave është një shqetësim i dyfishtë. Substancat sheqerore mund të dëmtojnë dhëmbët, shkruan Health Line, transmeton Insajderi.

Gëlltitja e ushqimeve dhe pijeve të ëmbla gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje ose shqetësim për dhëmbët që janë sensibilizuar.

Nëse hani shpesh sheqer dhe nuk praktikoni higjienë orale të qëndrueshme, mund të ndodhin dëmtime shtesë të dhëmbëve dhe mishit të dhëmbëve. E gjitha mund të shtohet deri te dhëmbët që janë tepër të ndjeshëm ndaj sheqerit, si dhe ndjesi të tjera, të tilla si nxehtësia ose të ftohtit.

Dëmtimi i dhëmbëve mund të shkaktojë ndjeshmëri të shtuar ndaj sheqerit. Ekzistojnë një numër arsyesh:

Humbja e smaltit (dentinës)

Ushqimet dhe pijet me sheqer përmbajnë karbohidrate të fermentueshme. Kur karbohidratet e fermentueshme përzihen me baktere të dëmshme që jetojnë në gojë, prodhohet acid. Nëse acidi nuk shpëlahet ose pastrohet, ai largon mineralet nga smalti i dhëmbëve, duke shkaktuar erozion.

Prishja e dhëmbëve (zgavrat)

Bakteret që ushqehen me sheqer në gojën tuaj shkaktojnë një film ngjitës të quajtur pllakë, i cili formohet në dhëmbë dhe nën mishrat.

Përmbajtja e acidit në pllakë shkakton demineralizimin e smaltit të dhëmbit. Pasi smalti të jetë konsumuar, bakteret dhe acidi janë në gjendje të hyjnë në dhëmbë, duke arritur tek dentina e butë brenda.

Gingiviti (sëmundja e mishit të dhëmbëve)

 

Grumbullimi i pllakave gjithashtu mund të çojë në sëmundje të mishit të dhëmbëve. Kur pllaka ngurtësohet në dhëmbë, bëhet gurë. Tartari dhe pllaka mund të irritojnë mishrat, duke shkaktuar: Pezmattim, infeksion, ënjtje dhe gjakderdhje. /Insajderi.com