Pse qepët na bëjnë të lotojmë?

Pse qepët na bëjnë të lotojmë?

Qepët piqen nën tokë. Shtëpia nëntokësore e qepëve është e banuar nga krijesa të tilla si brejtës të quajtur “vole”, të cilave u pëlqen të gërvishin rrënjët dhe zhardhokët.

Për të ndaluar që kjo të ndodhë, qepët janë të pajisura me një mekanizëm mbrojtës të krijuar për t’i mbrojtur ato ndërsa rriten nga kafshët e uritura, njofton Insajderi.

Qepët lëshojnë enzima dhe acid sulfenik kur lëkura e tyre cahet. Këto përbërje kombinohen për të prodhuar oksid S propanethial, një gaz irritues.

Oksidi S propanetial është një agjent lakrimator, që do të thotë se gjeneron lot kur prek syrin. Oksidi S propanetial shndërrohet në acid sulfurik kur prek shtresën e ujit që mbulon dhe mbron bebet e syve tuaj.

Por ashtu si qepët, sytë tuaj janë gjithashtu të pajisur me një mekanizëm mbrojtës që synon t’i mbrojë ato nga dëmtimi. Kur nervat në secilin sy zbulojnë një agjent gërryes, ato gjenerojnë lot për ta nxjerrë jashtë.

Disa njerëz kanë më shumë të ngjarë të lotojnë kur presin qepë sesa të tjerët. Nëse jeni të ndjeshëm ose alergjik ndaj qepëve ose aliumeve të tjera, reagimi juaj mund të jetë më i ashpër ose të përfshijë simptoma të tilla si:

 

  • iritim
  • kruarje
  • ndjesi shpimi gjilpërash

Burimi: Health Line