Pse skandinavët konsiderohen si njerëzit më të lumtur në botë?

Pse skandinavët konsiderohen si njerëzit më të lumtur në botë?

Vende si Norvegjia, Danimarka, Finlanda, Suedia dhe Islanda shpesh renditen lartë në listat e vendeve ku njerëzit ndihen më të lumtur dhe më të kënaqur me jetën e tyre. Për shembull, këto vende kanë qenë gjithmonë në dhjetë të parët në Raportin Lumturisë Botërore që kur u botua për herë të parë në 2013. Kjo nuk mund të jetë një rastësi dhe patjetër që ka diçka të veçantë për to që i bën ata të dallohen nga pjesa tjetër e botë.

Skandinavët nuk përpiqen të bëhen miliarderë. Ata dinë të jenë efikasë në punë dhe ta shijojnë atë, por gjithashtu kalojnë shumë kohë me familjen dhe miqtë e tyre dhe u kushtojnë kohë pasioneve dhe hobeve të tyre, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi.

Dhe të kesh pak më shumë kohë i ndihmon ata ta arrijnë këtë. Për shembull, në Danimarkë, njerëzit punojnë 37 orë në javë. Shumica e punonjësve largohen nga puna rreth orës 16:00, kështu që u mbetet shumë kohë e lirë. Për krahasim, njerëzit në vendet e tjera shpesh punojnë më shumë se 40 orë në javë.

Për të qenë sa më produktivë të jetë e mundur dhe për të bërë gjithçka në kohë, danezët nuk e humbin kohën duke biseduar me kolegët e tyre ose duke bërë pushime për të drejtuar detyra. Ata e kuptojnë se kjo do t’i lejojë ta kryejnë punën më shpejt. Për më tepër, është e zakonshme të kombinosh punën në zyrë dhe të punosh në distancë.

Koha e pushimeve është një tjetër gjë që e bën Danimarkën të dallohet. Punonjësit kanë të drejtë për 5 javë pushime të paguara. Dhe, për shkak se ekuilibri punë-jetë është shumë i rëndësishëm për ta, ata madje inkurajohen t’i marrin ato, dhe është zhgënjyer nëse nuk e bëjnë. Ata gjithashtu mund të marrin “pushim nga stresi” kur gjërat në punë bëhen aq keq sa ato ndikojnë në shëndetin e tyre mendor.

Në Finlandë, punonjësit gjithashtu kanë të drejtë të zhvendosin ditën e tyre të punës 3 orë më herët ose më vonë. Ky fleksibilitet i lejon ata të caktojnë ditën e tyre për lehtësinë e tyre. Në Norvegji, punonjësit që sëmuren gjithashtu marrin deri në 3 javë leje me pagesë.

Kalimi i kohës jashtë mund të ketë efekte pozitive në shëndetin tuaj fizik dhe mendor. Dhe skandinavët dinë të bëjnë maksimumin nga natyra. Pavarësisht motit të ftohtë, ata dinë ta shijojnë. Ata madje kanë një thënie: “Nuk ka gjë të tillë si moti i keq, vetëm rrobat e këqija”.

Në Islandë, nënave të reja u jepet 9 muaj leje me pagesë, dhe baballarëve të rinj u jepet 3 muaj. Në krahasim, grave në SH.B.A. u jepet vetëm 12 javë leje lindjeje dhe është e papaguar.

Në Suedi, prindërve të rinj u jepet deri në 480 ditë pushim me pagesë ndërsa marrin 80% të pagave të tyre. Nënat e ardhshme dhe ato të reja gjithashtu lejohen të ulin orët e tyre normale të punës deri në 25% derisa fëmija i tyre të mbushë 8 vjeç dhe të marrin një ndihmë mujore për fëmijë derisa fëmija të mbush 16 vjet.

Në shumë vende, njerëzit shpenzojnë shumë para në faturat mjekësore ose thjesht për të paguar shkollën dhe universitetin. Ky nuk është rasti në vendet nordike. Shëndetësia dhe arsimi janë falas. Për më tepër, të papunëve gjithashtu u ofrohet mbështetje. Ata kanë sigurim të papunësisë dhe mbështetje të fëmijëve dhe u është ofruar vende në programet e përvojës së punës. /Insajderi.com