Pse tradhtia lë trauma tek një person?

Pse tradhtia lë trauma tek një person?

Nëse dikush afër jush ka thyer besimin tuaj, ju me siguri e keni ndjerë pickimin e tradhtisë. Kjo dhimbje mund të lërë plagë të thella.

Çdo lloj tradhtie mund të shkaktojë shqetësime emocionale, por ju mund të përjetoni një traumë të zgjatur kur dikush nga i cili vareni për të respektuar nevojat tuaja dhe në përgjithësi ndihmon në ruajtjen e mirëqenies suaj shkel besimin që ju keni i keni dhënë atyre, shkruan Health Line, transmeton Insajderi.

Trauma e tradhtisë zakonisht i referohet dhimbjes së zgjatur dhe trazirave të përjetuara pas:

  • tradhti nga një prind ose një kujdestar tjetër i fëmijërisë
  • tradhti nga një partner romantik

Kur mbështeteni te dikush për nevoja themelore, si dhe dashuri dhe mbrojtje, ju mund të pranoni një tradhti në mënyrë që të keni sigurinë tuaj.

Ju gjithashtu mund ta gjeni veten duke pranuar mundësinë e tradhtive në të ardhmen – diçka që mund të fillojë të degradojë vetëvlerësimin, mirëqenien emocionale dhe aftësinë për të krijuar lidhje me të tjerët.

Trauma e tradhtisë u prezantua për herë të parë si një koncept nga psikologia Jennifer Freyd në vitin 1991. Ajo e përshkroi atë si një traumë specifike që ndodh në marrëdhëniet kryesore shoqërore ku personi i tradhtuar ka nevojë të mbajë një marrëdhënie me tradhtarin për mbështetje ose mbrojtje.

Teoria e traumës së tradhtisë sugjeron që dëmtimi brenda marrëdhënieve të lidhjes, si marrëdhëniet midis prindit dhe fëmijës ose midis partnerëve romantikë, mund të shkaktojë një traumë të qëndrueshme.

Njerëzit shpesh i përgjigjen tradhtisë duke u larguar nga personi që i tradhtoi. Por kur varet nga dikush për të përmbushur disa nevoja, kjo përgjigje mund të mos jetë e realizueshme.

Fëmijët, për shembull, varen nga prindërit për të përmbushur nevojat emocionale së bashku me ushqimin, strehën dhe nevojat e sigurisë.

Në mënyrë të ngjashme, dikush që ka mungesë të burimeve financiare ose sociale jashtë marrëdhënies së tyre mund të ketë frikë se pranimi i tradhtisë dhe largimi nga marrëdhënia mund të vërë në rrezik sigurinë e tyre.

Kjo frikë nga pasojat e mundshme të pranimit të tradhtisë mund ta shtyjë personin e tradhtuar të varrosë traumën. Si rezultat, ata mund të mos e përpunojnë plotësisht tradhtinë ose ta kujtojnë atë saktë, veçanërisht nëse ndodh në fëmijëri. /Insajderi.com