Pse ushtria e Mianmarit mori pushtetin me një grusht shteti

Pse ushtria e Mianmarit mori pushtetin me një grusht shteti

Të veshur me maska, doreza dhe mburoja të fytyrës, votuesit në Mianmar më tetë nëntor morën guxim nga rrezikue i infeksioneve me Coronavirus, ndërsa dolën masivisht për të hedhur votat e tyre në votimin e dytë demokratik të vendit që nga fundi i sundimit ushtarak në 2011, transmeton Insajderi.

Në qendrat e votimit në qytetin më të madh të Mianmarit, Yangon, entuziazmi ishte i dukshëm, raporton Al Jazeera.

“Njerëzit janë të ngazëllyer për të votuar, pasi ata do të dëshironin të shpëtonin nga betejat politike”, tha një punëtor i sondazhit në atë kohë. “Ata duan demokraci të vërtetë”. Problemi, megjithatë, tashmë po përgatitej.

Vetëm disa ditë para sondazheve, shefi i fuqishëm ushtarak i Mianmarit Min Aung Hlaing kishte ngritur mundësinë që ushtria të mos pranonte rezultatin e zgjedhjeve.

Duke akuzuar qeverinë e laureates së Nobelit Aung San Suu Kyi për “gabime të papranueshme”, i tha një gazete lokale se “ne jemi në një situatë ku duhet të jemi të kujdesshëm” në lidhje me rezultatet e sondazhit.

Lidhja Kombëtare për Demokraci (NLD) e Aung San Suu Kyi vazhdoi të sigurojë një fitore të madhe, duke marrë më shumë se 80 përqind të votave dhe duke rritur mbështetjen e saj nga votimi i vitit 2015.

Por rezultati nxori akuza të menjëhershme për mashtrim dhe thirrje për një përsëritje nga Partia e Bashkuar e Solidaritetit dhe Zhvillimit e mbështetur nga ushtria (USDP).

Tatmadaw, siç dihet ushtria, mbështeti pohimet e USDP, duke pretenduar pa prova se hetimi i tij kishte gjetur 10.5 milionë vota të dyshuar. Pastaj, të mërkurën, Min Aung Hlaing kërcënoi të shfuqizonte kushtetutën.

Kërcënimi i dukshëm i grushtit të shtetit nxiti një dënim të përhapur ndërkombëtar dhe ushtria u tërhoq paralajmërimin e saj, duke thënë se media kishte keqinterpretuar komentet e gjeneralit. Por nga e hëna në mëngjes, kërcënimi ishte bërë realitet.

Vetëm 10 vjet pasi filloi një tranzicion në sundimin civil, Tatmadaw ishte përsëri në kontroll në Mianmar, me udhëheqësit civilë të lartë duke përfshirë Aung San Suu Kyi dhe presidentin Win Myint të arrestuar, ushtarët në rrugë dhe shërbimet e telefonit dhe internetit të prera në pjesë të mëdha të Vendi.

Disa orë pas grushtit të shtetit, ushtria deklaroi një gjendje të jashtëzakonshme një vjeçare, duke përdorur si pretekst pretendimin e dështimit të qeverisë NLD për të vepruar në lidhje me pretendimet e saj të “mashtrimit të tmerrshëm”. Ai gjithashtu premtoi zgjedhje të reja, por nuk dha një kornizë kohore dhe njoftoi se pushteti i ishte dorëzuar Ming Aung Hlaing. /Insajderi.com